Mathildas Hundar

2011-06-28
13:26:00

Farmarens Kennel genom tiderna


Min mormor, Maine Lundell har haft uppfödning av Bearded Collie sedan 1965 vilket gör kenneln oerhört unik. Innan uppfödning av Bearded Collie startade, födde mormor upp bland annat Old English Sheepdog, Tibetansk Terrier och Manchester Terrier. Men dem ville gärna köpa en ny ras så mormor köpte en annonsbok som hette Dog Worlds Annual och såg bilder på Bearded Collie. Denna text är tagen från Farmarens Kennels hemsida:

"Hundarna påminnde om OES men mindre till storleken. På knagglig engelska skrev jag fem brev till uppfödare av rasen. Jag fick svar av tre, nämligen Gertrude Wheeler kennel Cannamore, Jenny Osborne kennel Osmart och Janet Martinau kennel Jayemji.

Med hjälp av vår vän, även han OES uppfödare, Caj Håkansson kennel Bahlambs, kunde vår första beardis anlända 1965. Clunie valdes av Caj som då var i England som kennelhjälp hos legendariske Joe Braddon kennel Ide.

Clunie
var dotter till berömda GB CH Wishanger Cairnbahn och Merry Maid Of Willowmead.
Den tredje september 1967 födde hon den första beardis kullen som bar kennelnamnet Farmarens. Pappan till kullen var svenskfödde Happy Dogs Broad Day en son till S U CH Danielle.

De linjer våra hundar har idag är grundade på just denna kull och den uppfödningen som mormor en gång i tiden startade. Det är häftigt tycker jag! 

Mormors passion för rasen och uppfödning har gjort att Farmarens Kennel är mer eller mindre hennes livsverk.

 

Här är några bevis på att mormor har gjort ett otroligt bra jobb:

Farmarens Kennel är tilldelad Hamiltonplaketten för förtjänstfull uppfödning av Bearded Colle 1985 och Specialklubben För Bearded Collies uppfödarmedalj 1994.

1976 utsåg klubben för första gången 'Årets Bearded Collie', utmärkelsen tilldelades Farmarens Black Xhibit som också senare blev rasens första lydnadschampion.

Årets Utställningsbeardis korades ffg år 1982 - först att erhålla denna utmärkelse var Farmarens Emily Blue.

2005 blir SUCH FINUCH NUCH DKUCH NORDV-04 INTUCH GBCH Farmarens Real Diamond "Ronja" den första och hittills enda svenskuppfödda bearded collie som erövrat brittiskt championat.


När vi var i Norge fick vi en kommentar som löd: -För 30 år sedan var Farmarens bäst i Norden och 30 år senare är dem fortfarande bäst.

Enligt henne var Farmarens Kennel bäst och bara det gör mig glad. Några delar nog hennes åsikt och andra inte då det finns många otroligt duktiga uppfödare i Norden.

Men en sak är jag säker på och det är att Farmarens Kennel kommer att producera sunda beardisar av hög kvalité i många, många år till.

 


Kommentar:

Kul att du bloggar! Fortsätt så :)

2011-07-20 @ 00:33:58
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: