Mathildas Hundar

2011-11-30
17:35:00

Rallylydnad!

Kommer ni ihåg rally träningsgruppens som jag berättade om? Dem brukar vanligtvis hålla till några mil utanför Gävle, men ikväll så ska några träna precis i närheten där jag bor. Så om en stund ska jag och Florian gå dit för att träna tillsammans med dem. Jag är lite små pirrig och tycker att det ska bli jätte kul att få lite träningssällskap, men är lite nervös över hur Florian ska sköta sig eftersom han är van att träna ensam. Cleo är dessutom påväg in i löp så vi får se om han kommer kunna koncentrera sig eller om det bara blir en massa flörtande och bus ;)


2011-11-30
14:34:39

Klövjeväska
Jag har rotat fram en gammal klövjeväska som mamma köpte till mig för många år sedan för några hundra lappar. Det är inte den mest optimala klövjeväskan men jag har börjat använda den på några utav våra promenader. Jag har slängt ner några vattenflaskor, majsburkar och krossade tomat burkar ;) Man tager vad man haver ;)

Florian och Svea har båda fått prova att bära och dem har tyckt det varit roligt. Det är bra träning för ryggen men jag kommer inte våga lasta på allt för mycket då den inte har den bästa passformen och jag vill inte att dem ska få några skador.

Egentligen borde man ha en ordentlig och välsittande klövjeväska men dem kostar runt 1000 lappen.


2011-11-30
11:24:00

Favorite Spot
Favorit sovplatsen är defintivt under kaminen tycker Brian. Varmt och skönt!2011-11-29
18:14:00

Trimmer
Vi har två st rakapparater till hundarna båda av samma märke, Oster. Dem har vi haft så länge jag kan minnas och dem fungerar fortfarande prima! Någon gång har dem varit inne på servicen och skären har också slipats.

Ett mycket bra köp!


2011-11-29
16:10:00

Wallpaper: Best in Show

När vi ändå pratar om tapeter så hittade jag den här ursnygga tapeten! Den skulle ju passa perfekt som en fondvägg i kanske ett hundtrim eller ett hundrum.

Tapeten kommer från Osborne & Little ur kollektionen Walk in the Park och tapeten heter Best in Show. Den kostar ungefär 790 kr/rullen.


2011-11-29
13:59:05

Trophy of Sportsmanship
Priset som mamma och Ulrica vann var Terrierklubbens pris för att ha visat god sportmannaanda i och utanför utställningsringen. Till nästa år ska dem utse nästa vinnare av priset.

Mum and Ulrica won the terrierclubs trophy for showing good sportsmanship at dogshows.


2011-11-28
17:43:00

Dog Wallpaper
Ulrica har en jättefin tapet i hundarnas sov hörna. Det är en tapet med tecknade hundar på som fanns i ett barnrum på mamma och Ulricas föräldrarhem Solhagen. När dem flyttade därifrån så fanns det en överbliven liten tapet remsa kvar som hon tapetserade upp i hundarnas sov hörna. Den är jättefin men jag tror inte att den tillverkas längre.


2011-11-28
12:14:00

Stockholm Hundmässa 2011!
Nu börjar det dra ihop sig inför årets höjdpunkt, Stora Stockholm! Vi åker dit under lördagen för att ställa ut i Beardies ringen, umgås med trevligt hundfolk och shoppa en del hundprylar. Jag ska ställa min Svea och sedan har resten av gänget också anmält några av sina hundar. Jag håller inte riktigt koll på vilka men Carola har anmält sin Kerry och Ulrica har anmält Scott vill jag minnas. Linnéa ska antagligen ställa Duncan i veteran och mamma kan nog ha anmält Dollie? Om inte Linnéa ska visa Smilla? Minnet är bra men kort haha...

Huvudsaken är väl att man håller koll på sig själv va? ;)

Jag ser verkligen framemot denna helg!

Är det några av er som ska åka till stockholm? Ska ni ställa ut eller bara kika runt? Några kanske ska tävla i junior handling, freestyle eller lydnad? 

Kom gärna förbi och hälsa!


2011-11-28
08:55:27

Extreme makeover: Cleo
Yesterday I made up my mind and decided that Cleo needed a haircut! There is no snow and it's not that cold outside so she doesn't need her coat. In this wet weather the coat is more as a sponge than anything else...

So this is a shaggy Cleo before the haircut:

She is a good girl and lays still on the floor, while I'm preparing the trimmer.


Work in progress...

And this is how she looked when I was halfway through:
I considered if I would leave her like this but realised that the other dogs probably would mob her...So this is her final look:
Much better, don't you think?

I see now that I need to trim her nose better...


Usually I trim the coat around the ear more, but this time I wanted it to be longer. I think it makes her look more like a lady :)There was a lot of coat, it filled the whole bucket!


And she got a troll tail! :D

2011-11-27
20:00:43

Good to be Home
Vi har haft en jätte trevlig hundfri helg med massa shopping. Vi har ätit god grillad mat på resturang Grill och vi såg Real Steel på bio. Men hur trevligt vi än har haft det så är det skönt att vara hemma och att få träffa hundarna igen. Jag har kramat om alla lite extra och nu äter dem nöjt sin mat i lugn och ro. Vi ska slå på en film och slappa i soffan för lite söndagsmys!

Det har varit regn och rusk idag så det blev ingen rallylydnad idag. Har istället tillbringat dagen med att klippa Cleo och vara på första adventsfika med familjen.

Ska också uppdatera er om att utställningen i Norge kunde inte ha gått bättre! Dollie, Farmarens Hallo Dollie blev BIM och Brian, Potterdale Golddust han slog till med att bli BIR över 38 hundar! Därefter tävlade han i finalringen för första gången, det blev ingen placering men lillplutten skötte sig utmärkt i den stora ringen! Inga konstigheter alls. Florians son Max, Farmarens Mr Right imponerade med att bli 3a bästa hane! Inte illa pinkat av lilla Max :)

Med det säger vi tack för oss och godnatt!


2011-11-26
17:31:00

Puppy Love
Förra vintern/våren hade vi tre härliga beardieskullar och förhoppningsvis får vi ett par kullar även i år. Det är alltid lika spännande att få se dem små liven växa och dem är ju bara för söta! Kan man någonsin få nog utav valpar? Jag tror inte det...

Jag håller tummarna för att tikarna snart börjar löpa så att bloggen kan fyllas utav härliga valpbilder! Men än så länge får vi nöja oss med bilderna från förra året. Längtar ni lika mycket som jag?

De två översta bilderna är Smillas och Puttes valpar, de två undre är Lotties och Florians valpar och den sista är Saras och Scotts valpar.
 

2011-11-26
11:31:00

Farmarens Hello Kitty

Jag hittade också dem här bilder från i somras på Linnéas älskling Kitty. Är hon inte söt?

I also found these pictures from this summer of Linnéas sweetheart Kitty. Isn't she adorable?


2011-11-25
17:05:00

Norge/Stockholm
Idag åker Linnéa och mamma till Norge, Lilleström för att ställa ut mammas hundar Brian och Dollie. Samtidigt så åker jag och sambon till Stockholm med våra vänner för att handla julklappar, äta god mat och möjligtvis se på bio. Hundarna ska snälla Ulrica ta hand om tills vi kommer hem på söndag. Släkten är bäst!

Det dyker upp lite tidsinställda inlägg under helgen! :)

Vad gör ni denna helg?


2011-11-25
12:58:00

Dog Defense Spray
Försvara dig själv eller dina husdjur mot ilskna hundar!

Ett av de största och absolut vanligaste problem man stöter på som hundägare i vårt samhälle är att hundarna tvingas att mötas i onaturliga situationer. Detta leder ofta till aggressiva utfall och tyvärr även i vissa situationer till slagsmål.

I många fall har jag bevittnat desperata hundägare som slår, sparkar och skriker för att avbryta ett hundslagsmål. Alla dessa handlingar är endast förstärkande och ännu mer upphetsande för en hund som slåss och ett sådant agerande kommer definitivt inte att hjälpa hunden att sluta.
- Ninnie Ohlsson, Lydnadsinstruktör

Dog Defense är den ultimata självförsvarssprayen för att avbryta hundslagsmål och hundattacker. Vid användning skapas ett omedelbart obehag i hundens luftrör och slemhinnor. Sprayen avger även en stark doft som verkar avskräckande samt har desinficerande egenskaper om blodvite redan uppstått.

Tillsammans med Aerosol Scandinavia AB har lydnadsinstruktör Ninnie Ohlsson efter behov utvecklat och designat en helt ny produkt för den medvetna och moderna hundägaren.

Text och foto:http://www.dogdefense.se/


Jag är lite tveksam till den här produkten och tycker att den låter som att den är lite för bra för att vara sann. Jag tror att om en hund redan är i attack så har den bara fokus för det och jag tror inte den skulle bry sig märkvärt om man sprutade spray på den. Sprayen kan eventuellt fungera som en undanmanöver och för att distrahera hunden, men jag tror inte att produkten fungerar så pass bra att hunden helt skulle avbryta sin attack och gå därifrån.

Eller vad tror ni?
2011-11-25
11:31:00

Farmarens Good Girl

I somras fångade jag Smillas vackra huvud på bild. Hon är en vänlig och kärleksfull hund med den där extra glimten i ögat. Hon kan charma vem som helst. Ägd och älskad av Linnéa Sandberg.


This summer I captured Smillas beautiful head at a photo. She is a friendly and loving dog with that extra spark in her eye. She can charm anyone. Own and loved by Linnéa Sandberg.


2011-11-24
18:16:00

Poor Dog
I found this picture at facebook and it makes me sick. Poor dog. I would like to carry that handler the same way he carries that dog...! Someone how wants to help me?
2011-11-24
14:05:00

Cleos dotter
Cleos daughter, Farmarens Just a Blue Star has won CAC CACIB and BOB at the Eurodog show 2011. Judge Hans Almgren Sweden.

She has also recently became champion in France. Blue looks very much alike her mum and I know that Cleo is a proud mum!

Blue lives a happy life in France together with her owner Deborah and her familiy. Deborah do also own Farmarens Nobless Oblige "Meja" and Farmarens Hope and Charmer "Hope/Ikea" ;)
2011-11-24
10:30:00

Dag 11 - Hur valde du kennel?
Denna fråga var enkel! Jag är uppväxt med en mormor som födde upp under prefixet Farmarens och med en morfar som födde upp under prefixet Sunstaffs. Därefter har min mamma och moster tagit upp uppfödningen och idag går uppfödningen under prefixet Farmarens där jag i högsta grad är aktiv.

Jag tycker att vår uppfödning är en otroligt rolig hobby som vi i familjen delar och jag har inte haft någon anledning till att välja en annan kennel. Därför har det varit en självklarhet att jag valt valp från någon av våra kullar på Farmarens Kennel.


Team Farmaren: Jag, min syster Linnéa, mamma Charlott, mormor Maine och moster Ulrica.
Till vårat team hör självklart också våra goda vänner och ni vet själva vilka ni är :)

2011-11-23
17:55:00

Fila hundens klor
Jag trodde det inte fanns något annat sätt en att klippa hundens klor för att få dem kortare. Men tydligen så kan man även fila hundens klor. Det finns speciella filar för hundar som säljs i djurbutiker men många använder även vanliga fotfiler för människor.

Vad jag har förstått så ska hundar som ej tycker om att få sina klor klippta, tycka att det är bättre när man filar ner klorna istället. Men även att det ska vara lättare att undvika att komma åt pulpan.

Jag kommer nog fortsätta att hålla mig till att klippa mina hundars klor. Jag har lärt mig att se var pulpan är på både ljusa och svarta klor, så för oss fungerar kloklippningen utmärkt. De få gånger jag klippt för nära pulpan så har hundarna knappt märkt det och för att stoppa blödningen så doppar jag klon i potatismjöl.

Vad har ni för tankar kring detta? Klipper ni klorna eller filar ni dem?


2011-11-23
14:33:00

A question about coat

I got a question from Daga:

Thank You for sharing this old pictures. Change is very big, sometimes hard to believe different they are now. But it was lass work with coat :). How where they groomed in this times, do you know maybe?

My answer:
These pictures are taken in the 60s, which is way before my time. So I asked mum and I will try to summarize what she said.

There is a big difference overall how people take care of their dogs nowadays in compares in the 60s. Bathrooms with showers had recently become a standard in the 60s household. People became more hygienic but they didn't think much about their dog's hygien. If the dog had mats (which they didn't not have often, because most dogs had a harsh coat) they brushed it out with a comb. They didn't shower the dog very often, if they did, they used soap. They didn't use schampoo or conditioner. They didn't use soft brushes and hair dryers. That worked at that time, because that was how the Bearded Collie was supposed to look.

There were no such thing as dogfood. The dogs ate the leftovers and trash. So they didn't have a well balanced meal, like nowadays. That might have affected the dog's coat.

We do also think that breeders were more strict about the fact that the Beardie should have a harsh outer coat. Because if they didn't, they would be wet and cold when they were outside in the rain.

Nowadays it doesn't matter if a Beardie has a soft coat, because they live indoors as a familymember. They doesn't have to be outside while it rains.

I think that we need to look beyond the trend "biggest and longest coat wins" and realize that this is how the early Beardie did look. Shouldn't we try to maintain this look?


2011-11-23
12:00:00

Dag 10 - Ett roligt ögonblick med din hund

Vaddå ett roligt ögonblick? Varje dag är rolig tillsammans med mina hundar!

Vilket ögonblick ska jag välja?

Kanske är det dem varma sommardagarna vi är ute på promenad och hundarna har hittat ett lerigt dike som dem ska svalka sig i. Helt plötsligt så är alla döva och hör inte att jag förtvivlat ropar neeeeej! Mitt i leran där lägger dem sig nöjt med en stor suck. Skrattar gör jag åt synen och tänker att lerinpackning ska väl ändå vara bra för pälsen...?

Eller ska jag berätta om den där dagen då min första hund Monty beslutade sig för att gå på promenad. Jag var hela tiden 3 m bakom men jag fick inte tag i honom för då sprang han minsann iväg. Den promenaden slutade med att jag mer eller mindre fick slänga mig över honom som en rugby spelare.

Eller ska vi ta den vinterkvällen då jag och syster beslutade oss för att vi ska åka hundspann. Vi band fast 5 st hundar i vår hundsläde, en av oss satt i och den andra, sprang till andra sidan av ängen och ropade allt vad den hade. Den kvällen åkte vi ner i ett ex antal diken och vi vurpade i snön fler gånger än du kan räkna till. Men vi och hundarna hade hur kul som helst!

Varje dag fylls av nya minnen som vi delar tillsammans. Det är jag och mina hundar. Vad skulle jag göra utan dem?


Varje gång vi är i utställningsringen är ett roligt ögonblick med min hund


2011-11-22
18:36:00

Borsta tänderna
Jag har en fråga till er:

Borstar ni tänderna på era hundar?

Jag brukar själv inte borsta tänderna på mina hundar, men jag funderar på att börja. Hundarna har fina tänder så jag tycker inte att det skulle vara nödvändigt att borsta varje dag utan någon gång i veckan mest för att bibehålla deras fina munhygein.

Berätta gärna lite kring dina tankar om att borsta tänderna på hunden.


Foto: Norbottens kuriren

2011-11-22
16:16:00

Burfläkt
En burfläkt vore bra att ha på en varm utställningsdag. Vi har dock tygburar och jag tror bara denna fläkt går att använda till burar med galler. Vad tror ni? Finns det fläktar för tygburar?


 
Petfan
Burfläkten som gör att luften cirkulerar bättre i buren under varma dagar.
Den har två olika hastigheter med en extra tyst motor och en digital termometer som visar aktuell yttertemperatur där buren befinner sig.

Drivs med 4st C-batterier (medföljer ej) det finns ett DC-6v uttag (se bild nedan) för extern strömadapter (medföljer ej)

Kyla!
Det finns även en Cooler-enhet (den blå hylsan i bilden nedan) att köpa till som du fäster enkelt framför fläkten, denna gör att fläkten kyler luften under ca 2 timmar. Cooler-enheten stoppar du i frysboxen och tar ut den när det är dax att använda!

Sommar!
Kom ihåg att aldrig lämna din hund utan uppsikt i bilen under sommaren! Det blir snabbt för varmt för hunden!!

Burfläkten är absolut inget som ersätter en väl ventilerad bil!

Denna fläkt finns att köpa på arken zoo.

Burfläkt: 199 kr
Cooler-enheten: 99 kr

Text och foto: http://www.arkenzoo.se

2011-11-22
12:37:00

Dag 9 - Viktiga egenskaper när du väljer hund

Det absolut viktigaste kravet när jag väljer hund är att den ska vara psykiskt och fysiskt frisk. Det är en självklarhet i vår familj och det är prioritet nr 1 i vår uppfödning.

Jag vill ha en glad och pigg hund som kan leva med mig som en familjemedlem. Den ska kunna följa med mig i mitt liv överallt. Det ska inte spela någon roll om vi är ute en hel dag i skogen och plockar svamp eller om vi är mitt i centrala stockholm och hälsar på vänner. Den ska vara arbetsvillig och aktiv men även kunna koppla av när tillfälle ges. Därför är Bearded Collien en ras som passar mig väldigt bra! 

Jag vill ha en hund som kan konkurrera i utställningsringarna och bidra till aveln. Då utställning och avel är ett stort intresse jag har. Så därför är en egenskap när jag väljer hund, dess exteriör.


2011-11-21
16:42:00

Past time Bearded Collie
There is a big difference of the present time Beardies and the past time Beardies. Dont you think?


Happy Dogs Broad Day (NO CH Wishanger Rough Gale x Danielle) Born August 27, 1966 sire of Farmarens first litterFarmarens Laura (Happy Dogs Broad Day x NORD CH Jayemji Clunie ) Became dam to one of Scandinavias first CIB CH Farmarens Quando


Farmarens Lara (Happy Dogs Broad Day x NORD CH Jayemji Clunie ) Born September 3, 1967 in Farmarens first Beardie litter


Farmarens Lord Larky (Happy Dogs Broad Day x NORD CH Jayemji Clunie ) Born September 3, 1967 in Farmarens first Beardie litter


SE CH Farmarens Marko (CIB NORD CH Bracken Boy From Osmart x NORD CH Jayemji Clunie) born april 19, 1968 in Farmarens second litter

2011-11-21
13:31:51

Rallylydnad

Jag har ganska nyligen blivit informerad om att det finns en träningsgrupp som träffas lite då och då för att träna rallylydnad här tillsammans. Dem tränar ute när det går och i vinter finns ett ridhus som dem hyr. Dem ska ha ett träningspass på söndag så förhoppningsvis så får jag låna bil och så jag kan träna med Florian. Nyttigt för honom att träna tillsammans med andra hundar, då vi oftast annars tränar själva.

Vi har förövrigt nu på senaste tiden tränat mycket på ligg. Jag har tränat med att honom vid sidan, framför och på avstånd. Det går framåt och han har blivit mycket snabbare i sitt läggande nu. Han är ju så otroligt lättlärd min Florian!


Bild från i somras


2011-11-21
12:02:29

Dag 8 - Har du och din hund tävlat?
Ja jag har tävlat med alla mina hundar och då främst i utställningsringen. Svea är svensk champion. Florian är svensk, finsk, norsk och internationell champion. Cleo är svensk, finsk, norsk, estnisk och internationell champion.

Cleo och Florian har även varit med och tävlat i Junior Handling.  I somras tävlade jag med Cleo och Florian i vår allra första agilitytävling som Bearded Collie klubben anordnade. Det var jätteroligt!

Jag vill verkligen tävla mer i agility och ska försöka starta några klasser under 2012. Jag planerar även att starta Florian i rallylydnad under våren.Jag och Florian vinner en Junior Handling tävling tillsammans.

2011-11-20
21:43:16

Söndag
Idag har det verkligen varit en typisk söndag. Vädret är grått och trist. Regnet hänger i luften. Vi har bara tillbringat dagen till att titta på film. Florian ligger och nöjt tuggar på sitt ben. Svea försöker att busa med Florian och ta hans ben, vilket inte är uppskattat. Cleo puffar på sin aktivitetsboll i hopp om att det skulle trilla ut lite godis.

Ulrica och mamma har varit på domarkonferens som terrierklubben anordnade i Jönköping. Dem ringde för en stund sedan och berättade att dem båda hade blivit tilldelade ett pris.

Är det någon av er som kan gissa vad för pris dem blivit tilldelade?

2011-11-19
18:19:00

19 november 2011
Idag har vi varit till hockeyrinken och kollat på när grabbarna spelade hockey. Toppen bra träning för hundarna när grabbarna tränar slagskott. Dock brydde dem sig inte märkvärt.

Ikväll får vi besök av några vänner så hundarna har precis varit ute på en rejäl promenad så nu är dem nöjda för ikväll. Det är så skönt att ha hundar med en på och av knapp. När vi är ute och tränar så är dem arbetsvilliga till tusen men när vi är hemma så ligger alla utslagna på golvet och sover. Det spelar ingen roll om vi har besök, spelar hög musik och att vi mer eller mindre kliver över dem. Ibland lyfter dem på huvudet eller så smyger Cleo fram till en gäst och ber om att bli klappad.

Lugna som filbunkar är dem inomhus och det är ju mer eller mindre ett måste. Det skulle aldrig fungera om dem var lika pigga och glada inomhus som dem är utomhus. Då skulle jag nog bli galen... ;)


2011-11-19
14:52:00

Dag 7 - Hundsport

Jag tänkte skriva om de hundsporter som jag brukar aktivera mina hundar med.

Utställning
I och med att vi har uppfödning av beardiesar så ställer vi ut våra hundar för att få ett utlåtande från en domare. Det är en trevlig hobby och för oss blir varje utställning lite utav en familjeutflykt. Man lär känna många nya människor och det är ofta en väldigt trevlig stämning runt ringen. Extra roligt är det när sin älskling vinner och meriterar sig men oavsett resultat så åker vi alltid hem med ett glatt leende eftersom att vi har haft en trevlig dag med familj och vänner.

Junior Handling
När jag var mindre älskade jag att tävla i barn med hund, men efter ett tag så växte jag ifrån det och då blev nästa steg Junior Handling. Det är en sport för ungdomar mellan 10-17 år och det går ut på att visa sin hund så bra det bara går. Jag har lärt mig otroligt mycket utav att träna och tävla i Junior Handling och den sporten la upp grunden för hur jag visar hund idag. En stor fördel är att man lär sig visa olika sorters raser och man lär känna människor från olika delar av världen.

Agility
Agility är en sport med mycket fart och fläkt. Hundarna älskar det! Jag fick upp ögonen för agility runt 10 års ålder och släpade då fram sopkvastar, krukor, pinnar mm. och började därefter träna med hundarna. Vi har gått några agilitykurser på hundungdomen och vi åker ut till klubben titt som tätt för att träna. Vi tränar mest för skojs skull och vi har bara startat en enstaka tävling.

Rallylydnad
Det här är en sport som jag tyckte väldigt bra om så fort jag fick höra om den. Den fokuserar på mycket glädje och samarbete mellan hund och förare. Jag brukar träna på rally övningar med alla mina hundar men Florian är den som har uppskattat övningarna mest och nu har vi kommit så långt att vi planerar att starta i tävlingar nästa år.

Lydnad
Jag tränade lydnad med hundarna innan rallylydnaden kom till Sverige. Jag har aldrig riktigt fastnat för den klassiska lydnaden utan jag har tyckt att det har varit lite för strikt och helt enkelt tråkigt.

Freestyle
Jag gick en freestyle kurs med min första hund Monty för att jag tyckte att det såg så häftigt ut när hundarna dansade tillsammans med sin matte/husse. Jag har dock aldrig tränat freestyle på allvar utan jag har mest lärt dem lite olika tricks så som snurra åt båda hållen, vacker tass, andra tassen, skäms mm.

Vallning
Vi brukar alla i farmargänget försöka att vallanlagstesta våra hundar och de flesta har godkända vallanlagsprov. Utav mina har Svea och Cleo godkänt vallanlagsprov. Jag tycker om att valla med mina hundar och förrut tränade jag med Cleo ganska ofta. Hon var riktigt duktig! Men det är svårt att få tillgång till får och man måste ofta åka långa sträckor, så därför vallar jag inte aktivt med mina hundar.

Viltspår
Alla vi i farmargänget brukar lägga blodspår med hundarna och de flesta av hundarna har visat intresse redan första gången. Men det är lite svårt att få tiden att räcka till då vi endast kan lägga blodspåret efter att vi slutat på jobbet/skolan runt 4 och därefter ska det ligga i 5 timmar vilket gör att vi kan gå spåret med hundarna sent på kvällen. Men om vi har en ledig helg eller slutar tidigare på en vardag, då brukar vi kunna få till att lägga några spår.

För övrigt så brukar hundarna få dra vagn eller släde ibland. Jag brukar även köra lite sök övningar i skogen. Så nu tror jag inte att jag har missat något.

Vad tränar ni med era hundar?


2011-11-19
11:25:00

Lyckligt slut

Jag klickade in på facebook och fick se att mer eller mindre alla av mina "beardies vänner" har skrivit att den bortsprugna beardisen Wallie äntligen är hittad. Han har varit bortsprungen i över 1 månad mitt i dalarnas varg täta område och jag tror att många tänkte att han antagligen aldrig skulle hittats. Men Waillie har bevisat att beardisen är en smart hund som fortfarande har mycket utav sitt ursprung kvar. Wallies ägare gav aldrig upp sitt letande och denna mardröm slutade trots allt lyckligt.

Mina tankar går till Mimmi och Maja.


2011-11-18
18:02:00

Dag 6 - Renras eller Blandras?

Jag publicerar ett äldre inlägg där jag skrivit vad jag tycker om renras vs blandras. Jag diskuterar främst fördelen med att avla på antingen renraser eller blandraser.

Jag är för renraser och helt emot blandraser eftersom att jag inte ser någon fördel överhuvudtaget med att ha en blandras istället för en renrasig hund. SKK arbetar för sundhundavel och de flesta uppfödarna är seriösa i sin avel och jobbar verkligen för rasens allra bästa. SKK har tagit fram RAS (Rasspecifika avelsstrategier) som är handlingsplaner för aveln hos en specifik ras. Där rasens starka och svaga sidor är påpekade och som uppfödarna skall ta i åtanke innan de avlar på sin hund.

Genom att blanda raser med varandra blandas alla rasers starka och svaga sidor till en individ. Det är svårt att veta vilka egenskaper hunden kommer att ärva från sina föräldrar därför är det svårt som uppfödare att avla i flera led än ett då man inte vet vad som bör hållas i åtanke. Det är svårt att veta varifrån hundens dåliga mentalitet kommer ifrån eller varifrån hundens hudproblem kommer ifrån. Desto fler raser en blandras har i sig, desto svårare är det att förutspå vilka egenskaper din hund kommer att få.

Var ras är skapad för att uppfylla ett syfte. En herde behövde en hund som kunde samla hans får och utifrån det har man under flera mänskliga livstider har det pågått ett nogrannt avelsarbete för att få den optimala hunden. Individer som är svaga kandidater och har egenskaper som man ej önskar har genast tagits ur aveln.

Jag ser inte att det finns något mål för att uppfylla ett syfte inom blandras aveln, förutom att möjligtvis få fram en annorlunda ras med häftiga färger. Jag tycker att det inte känns som ett seriöst avelsarbete. Blanda hundar med olika arbetsuppgifter och temperament blir inte alltid lyckat. En chihuahua i en rottweilers kropp skulle vara en farlig hund.

Genom att köpa en hund stödjer du hundens uppfödare, det är en utav anledningarna till varför det är så viktigt att tänka igenom sitt hundköp ordentligt. 

Läs mer om SKKs arbete för sundhundavel på deras hemsida www.skk.se


Vad tycker ni? Är ni för eller emot blandraser?


2011-11-18
15:09:00

Borstning på schemat!
Idag står det borstning och badning utav tassar på schemat! För att få vackra hundar med välskötta pälsar gäller det att hålla efter. Så därför ska Florian och Svea borstas igenom idag. Till kvällen besöker vi Sonnys familj och äter middag med dem. Det ska bli lika trevligt som alltid!

Vad gör ni idag? :)


2011-11-17
15:11:41

Drag
Någonting som jag har fått upp ögonen för är barmarksdrag och då främst till cykel. Jag cyklar mycket med mina hundar och dem älskar det. Så fort cykeln tas fram så blir dem pigga och dem ska gärna springa så fort det bara går. Men jag har mest försökt tränat dem till att inte dra och försöka hålla ett lugnare tempo eftersom att man kan inte fara fram som en dåre mitt i stan... ;) Men det är oftast lättare sagt än gjort. Cleo och Svea håller jag i med koppel så dem får absolut inte dra för då drar dem omkull oss. Florian sätter jag fast i halsband vid springern och han drar hela cykeln framåt. Jag får mest sitta och hålla i bromsen och säga till honom att ta det lugnt.

Så jag funderar på att skaffa mig en sele, åka ut till något motionsspår och börja träna drag någon gång i veckan. Jag antar att det inte är en bra idé att träna alla tre samtidigt eftersom att det skulle mest se ut som ett självmordsförsök. När jag tänker efter så vore det nog bäst att införskaffa lite skydd och definetivt en hjälm, för oavsett vilken av hundarna jag tar så skulle det nog gå farligt snabbt.

Men nu är det ju faktiskt november och snön står runt hörnet. Så mina planer får vänta till i vår om jag inte ska ställa mig på ett par skidor då. Vilket absolut inte är en bra idé då jag inte är en stjärna på skidor. Eller så får vår gamla hundpulka tas fram? Det vore kanske en bättre idé!

Jaja, ni kanske märker att jag har många bollar i luften? Det är typiskt mig. Jag vill göra allt samtidigt vilket oftast inte är en bra idé. Ta en sak i taget skulle min kloka mor säga.2011-11-17
14:42:00

Bebis Florian
Florian som liten bebis. Världens sötaste. Det är inte konstigt att jag blev kär...

Florian as a baby. Worlds cutest. No wonder why I fell in love...
2011-11-17
08:47:00

Dag 5 - Andra husdjur i mitt liv
För tillfället så har jag inga andra husdjur förrutom hundar i mitt liv. Under min uppväxt har vi dock i familjen haft ett akvarium med fiskar. Jag hade även egna guldfiskar. Vi har även haft fåglar bland annat duvor, nymfparakiter och undulater. På min mammas föräldrarhem så fanns det även höns och hästar.

Jag har fortfarande ett stort hästintresse och har ridit i hela mitt liv. För tillfället så rider jag inte regelbundet utan jag får ibland sköta om och rida någon av mina kompisars hästar. Det fungerar alldeles utmärkt! Men jag längtar till dagen då jag köper mig en egen häst :)

Hittade två väldigt smickrande bilder... Men hittade inget bättre :)
På den översta bilden så är det jag på den första hästen och syrran på den andra. Vi var kanske 11 och 9 år?
På den undre bilden är det våra duvor, snövit och örni :D

2011-11-16
17:32:00

Florian is a Lazy dog
Medan jag pyntar lägenheten med ljusslingor och förbereder inför vinter så slappar Florian på sin favorit matta.

While I'm decorating the apartment with mini-bulb strands and prepars before the winter, Florian relaxes at his favorite carpet. 


2011-11-16
14:24:41

Dag 4 - Min första hund
När jag var mindre så var jag duktig på att säga att den här valpen, den är min valp! Det är bara min hund! Nästa vecka däremot då böt jag till någon annan...

Så när vi skulle importera en hane från Finland, Kennel Memorylane och när jag såg bilden på den söta bruna valpen så sa jag att han var min! Mamma förklarade för mig att valpen inte skulle komma förrän den var runt 1 år gammal och hon trodde nog att jag skulle ha hunnit blivit kär i en annan valp vid de laget ;)

Vi mötte upp uppfödaren Nina på Stora Stockholms utställningen och så fort jag såg den bruna hunden så sprang jag dit, tog kopplet och förklarade att det här var min hund. Och så blev det. Min älskade Monty, Memorylane A Place in the Sun.
Monty och jag har många minnen tillsammans. Vi växte upp tillsammans och vi har lärt oss tillsammans. Monty var en otroligt snäll hund men inte lättsam... Han var en väldigt envis hund som gjorde precis det han ville.

Men även jag är väldigt envis och av någon anledning hade jag bestämt mig för att börja träna agility med Monty så mamma anmälde oss till en agility kurs. Den största delen utav kursen gick ut på att jaga en hund som gick runt och kissade på varje buske. Han struntade fullständigt i mig. Kursledaren gav mig tips om att jag skulle springa åt exakt motsatt håll och ropa på honom så skulle han nog komma. Bullshit... Han brydde sig inte överhuvudtaget... Vi testade att muta honom med leksaker, olika godis sorter, ost, köttbullar, korv mm. Men när Monty var på sitt humör, då hjälpte ingenting.

Efter den kursen satt jag Monty i hårdträning. Nu skulle vi få pli på lydnaden! Jag tränade sitt, ligg, stå, inkallning, stanna kvar, kontaktövningar mm. Jag drog fram massa skrot så som sopkvastar, krukor, pinnar, tyger och gjorde en agilitybana. Men träningen skedde utan större framgång... Monty gick mest och kissade på buskar som vanligt.

Jag hade nog mer eller mindre givit upp när Monty fortfarande inte kunde sitt efter 2 års träning. Men en dag så plockade jag fram godisburken i vanlig ordning och tog upp handen och sa sitt till Monty. Och vet ni vad? Han satt sig och han åt upp godisen! Detta var ju en otroligt lycklig dag och Monty fick massviss av kramar och pussar. Jag tror att det gick upp ett litet sken för Monty den dagen och han insåg nog att det var roligare att arbeta med mig än mot mig och följande veckor upptäckte jag att Monty faktiskt kunde allt de där som jag tränat på i två år. Han skuttade glatt runt hindrena på agilitybanan som om han inte gjort något annat. Han satt sig när jag sa sitt och han la sig ner när jag sa ligg.

Så nog alltid kunde han, men bara när han ville.

Han älskade att reta mig och han visste precis vad han skulle göra. Han var duktig på att rymma både från gården och när vi var på promenad. Men han sprang inte iväg, utan han såg till att jag alltid såg honom men vi kunde inte få tag i honom. Han var alltid några meter framför och när jag var så nära att jag nästan kunde ta honom. Då kollade han på mig med sin busblick och sprang undan.

Jag kommer ihåg en gång när vi skulle tävla i Barn med hund och jag kom stört bölandes ut efter tävlingen. Jag var inte ledsen över att jag inte vunnit utan jag var ledsen över att Monty hade retats med mig. När jag flyttade ett bakben så kollade han på mig med sin busblick och så flyttade han ett annat ben osv.

Men så var det att ha en hund som Monty. Han hade ett humör som pendlade dag för dag och sakta men säkert så lärde jag mig att läsa av honom och utifrån det arbeta för att få honom arbetsvillig. När samarbetet var där och alla bitar föll på plats, ja då gick det riktigt bra. Vi tävlade mycket i Junior Handling tillsammans och tack vare honom deltog jag i landslaget på Nordiska mästerskapen 2006.

Jag har lärt mig otroligt mycket utav Monty och han är en hund jag aldrig kommer att glömma. Han var unik.

2011-11-15
07:14:06

Tallinn, Estonia here we come!
Nu är det bestämt att vi ska åka till Tallinn, Estland i februari. Självklart ska vi åka dit på hundutställning, jag menar vad annars? Dömmer gör John Walsh från Irland och av mina hundar så ska Florian ställas ut. Vi åker båt dit och jag tror att det kommer bli en riktigt rolig resa. Den ser jag framemot!

We are going to a dogshow in Tallinn, Estonia in february. Judging is John Walsh, Irland.


2011-11-14
11:43:34

Att göra över vintern

Jag är en sån person som älskar att skriva "att göra"-listor och sätta upp mål. Igår kväll så gjorde jag en liten plan över vad jag ska träna med hundarna över vintern.

Det här kom jag fram till:

Florian ska lära sig alla moment i nybörjarklassen i rallylydnad. Inom agilityn så ska vi träna så att jag kan skicka honom över hinder så att han arbetar framför mig och den där jäkla slalomen ska sitta som en smäck!

Svea ska bli stensäker på sitt, ligg, stå och vi ska öva på att få en starkare kontakt i fotgåendet. Även Svea ska kunna slalomen innan våren är här.

Cleo har jag inte satt upp några mål för över vintern. Men målet för 2012 är att hon ska få sin bronsplakett antingen genom spår, rallylydnad eller agility. Frågan är bara vilken inriktning jag ska välja.


2011-11-14
10:51:54

Blodspår
Jag har helt glömt att berätta för er hur det gick när jag la blodspår med hundarna. Jag var lite lat och la bara raka 100 m spår. Det var ju längesedan sist vi spårade så jag gjorde det enkelt för dem.

Cleo har alltid varit duktig på att spåra och det var hon även denna gång. Men Florian och Svea har tidigare inte riktigt förstått vad de ska göra. Florian brukar tycka att det är lite konstigt att det ligger blod i skogen och brukar mest bara kolla på mig och undra vad han ska göra. Svea brukar mest strosa runt som om vi vore på skogspromenad. Men denna gång hade jag helt andra hundar i linan. Jag behövde inte visa dem uppsparken för den hittade dem själv och de använde nosen flitigt så båda hittade klöven på rekord tid.

Jag är därför väldigt glad över att nu ha tre spårande hundar istället för en! :D

Så nu måste jag ju börja spåra ordentligt med dem, men jag tycker att det är lite omständigt med att behöva lägga spåren själv, vänta 5 timmar och sedan spåra. Det fungerar ju inte alltid i och med mina studier och att jag behöver låna bil. Det bästa vore ju att gå en spårkurs!


2011-11-13
12:01:00

Wash and get off
Ibland sker det en liten olycka och en kisspöl har hamnat på golvet. Denna produkt fungerar som så att efter att du torkat upp pölen så sprutar du denna produkt på och den rengör området, tar bort urindoften och ersätter den med en citrusdoft. Denna produkt avskräcker även för att nya föroreningar ska ske. Denna produkt kostar 125 kr och finns hos välsorterade djurtillbehörsbutiker.This spray is perfect if a accident has happened and left a puddle at the floor. This product cleans and eliminates the urin smell. It will even discourage the pet to pee there again.


2011-11-12
18:45:00

Popcorn
Okej, nu vet jag att hundarna inte tycker om popcorn heller...


Okay, now I know that the dogs does'nt like popcorn either...


2011-11-12
11:43:00

Track of Blood
Idag ska jag lägga blodspår åt hundarna. Det var längesedan vi spårade nu men jag tror hundarna kommer tycka det är kul att få använda sin nos igen. Cleo är riktigt duktig på att spåra så hon ska få ett spår med en eller två vinklar. För Svea och Florian blir det ett varsit rakt spår på 100 m eftersom att för dem har bollen inte riktigt trillat ner ännu.

Vad ska du göra idag?


Today I'm going to let the dogs track blood. It was a long time since last but I think the dogs will enjoy to use their nose again.

What are you doing today?

2011-11-12
10:35:00

Rally obedience
Nu har jag äntligen gjort inplastade rallylydnadsskyltar! Det blev toppen bra och dem kommer att användas flitigt kan jag lova!

I have finally made plasticized rally obedience signs! They look great and I will use them often!


2011-11-11
18:26:24

Tre timmars träningspass

Nu har jag precis kommit hem från klubben. Det blev ett långt träningspass idag på tre timmar pågrund av att min skjuts blev nån timme sen...;) Som tur är så finns det belysning! Agilityhindrena stod faktiskt fortfarande kvar så vi tränade både lite agility och lite rallylydnad som uppvärmning. Hundarna var överlyckliga och medan dem väntade på sin tur att träna satt dem och skällde som dårar. Det var hopplöst att försöka få dem att vara tyst.

Jag började först med Florian och tränade på några moment ur rallylydnaden. Han var väldigt positiv och arbetsvillig (som alltid) och vi fick till ett riktigt snyggt fritt följ och de allra flesta momenten fungerar jättebra. Vi måste träna mer på sidflyttningar åt höger, läggande under gång och ställande överhuvudtaget. Haha är inte det lite konstigt? På utställningar fungerar stå jättebra men på lydnadsplanen är det som bortblåst och han kan bara sitt ;) Vi tränade även lite agility och då använde jag mig utav en övning (se bild nedan) som går att använda på många olika sätt. Men jag tränade Florian mycket med att skicka in honom i tunneln under A-hindret och sedan väljer jag antingen höger eller vänster håll och upp på A-et/gungan för att sedan ta hopphindret. Tränade även på andra enstaka hinder och slalom. Jag tränade även på gungan och på slutet så tränade jag med både Svea och Florian samtidigt. Båda brukar kunna frysa till på mitten utav gungan och inte vilja gå, så för att få dem pigga och glada använde jag mig utav en boll. Båda är bolltokiga och dem taggar upp varandra. Jag busade mycket med dem och lockade med bollen uppe på gungan och när en av dem gick upp gungan och fick den att väga över så kastade jag bollen rakt fram. Belöningen blev att dem fick bollen samt godis när dem lämnade bollen till mig. Hundarna tyckte det var riktigt kul och var snabba på att komma upp på gungan igen.

Med Svea så tränade jag även på övningen nedan och då främst på att göra hopphindrena i olika kombinationer. Tränade även på däcket, tunnlarna och A-et. Men innan agilityn så värmde vi upp med lite grundläggande lydnadsövingar så som fritt följ, sitt, ligg och stå.

Tanten Cleo fick inte göra något avancerat alls utan hon fick göra det hon kan bra. Vanliga lydnadsövningar blandat med lite freestyles trick som hon kan samt skutta över hinder. Men det mesta hon gjorde under detta träningspass var att skälla som en dåre... ;)

Detta var övningen som vi använde oss utav idag. Den går att göra på många olika sätt vilket är väldigt positivt.


2011-11-11
10:54:20

Fredag 11 november
Idag är det äntligen fredag och jag har inga lektioner idag, så jag är hemma idag. Just nu har jag tvättstugan fram till klockan 13.00 så jag håller på att tvätta en massa hundfiltar och annat nödvändigt. Jag hatar verkligen när det luktar hund hemma så jag försöker att byta filtar till hundarna ofta samt att jag dammsuger mer eller mindre varje dag och håller hundarna rena. Bara för att man har hund så behöver det inte synas på hemmet tycker jag.

Så nu under tvättiden ska jag städa och dona. Därefter har jag planerat att åka ut till klubben. Jag har haft ett sånt träningssug under veckan, men det är svårt att få tiden att räcka till. Jag skulle behövt en träningskompis som pushar mig till att åka ut till klubben oftare. Men däremot så tycker jag ju om att träna själv så det krockar lite där ;)

Jag hoppas i alla fall på att agilityhindrena fortfarande står ute, men jag är lite tveksam till det då det trots allt är november. Det skulle ha varit bra med träning på enstaka hinder nu innan vintern. Slalomen behövs alltid tränas på och både Florian och Svea måste bli säkrare på gungan. Annars har jag planerat in ett rallylydnads pass. Florian kan alla moment i klass 1 så jag måste bara finslipa på dem så att vi kan starta en tävling i vår. Svea ska jag träna mycket kontakt med och fritt följ samt några enklare moment i rallylydnaden. Tanten Cleo ska få slipa på de delar som hon redan kan så att hon får ett riktigt roligt pass.

Vad ska ni göra idag?


2011-11-10
14:55:00

Kill the toy!
Florian älskar att riva sönder sina leksaker. Jag undrar hur länge den här kommer hålla?

Florian loves to rip apart his toys. I wonder how long this one will last?


2011-11-10
12:58:00

Dag 3 - Berätta om din hunds ras
Mina hundar är av rasen Bearded Collie som är en av Storbrittaniens äldsta vallhundsraser. Beardisen drev boskap från det Skotska höglandet till södra Skottland eller England där boskapen såldes på marknader. Hundarna skickades upp i bergen där de, ivrigt skällande, satt boskapen i rörelse. Färden kunde ta flera veckor och när boskapen var såld fick hundarna oftast ta sig hem på eget bevåg.

Att Bearded Collien är en vallhund säger mycket om rasen. Den är alert och älskar att arbeta. Det är en aktiv ras som kräver motion i form av rejäla promenader och den vill gärna springa lös och leka tillsammans med andra hundar. Om den inte får tillräckligt med aktivitet kommer den med all säkerhet bli väldigt jobbig att leva med.

Det är en lättlärd hund vilket är en fördel för de som vill träna sin hund inom någon specifik gren. Men man måste också ha i åtanke att en lättlärd hund även har lätt att ta till sig olater. 

Det är en glad hund som älskar allt och alla. Den hälsar ofta väldigt glatt på folk och hoppar gärna upp för att pussas. Den tror gott om alla så den är inte den bästa vakthunden. De kan dock skälla när de hör någon utanför, men oavsett om personen är känd eller okänd så hälsar Beardisen alltid vänligt.

Beardisen är väldigt sällskaplig och vill gärna att alla är tillsammans. Det spelar ingen roll vad ni hittar på så länge ni är tillsammans. Den fungerar bra att ha lös då den hellre stannar med sin ägare än att jaga.

Beardisens långa päls drar med sig både sand och grus efter promenaden vilket gör att beardis ägaren bör ha en välfungerade dammsugare.

Det finns helt klart andra raser som är lättare att ha, men än charmigare hund än Bearded Collien är svår att hitta!

Har ni funderingar om rasen så svarar jag mer än gärna!

Läs mer om Beardisen på Svenska Bearded Collie klubbenLinnéas hund Duncan på stranden

2011-11-09
15:32:00

Dag 2 - Presentera min hund
Cleo
Cleo är en tant på 10 år men det har hon nog inte riktigt förstått. Gammeltanten är oftast den som hittar på något bus och gärna drar med dem andra två också. Vissa dagar kan hon få för sig att jaga plastpåsar och andra dagar då har hon helt glömt bort att man inte får ta mat från bordet. Hon är en mästare på att göra just precis det hon vill. Om hon inte har lust att komma in från trädgården då får du inte heller in henne. När vi får besökare så är hon även jätte snabb på att ta fram valp ögonen och se jätte ledsen ut mot besökaren som äter en smörgås. Om hon inte lyckas charma dem då så lägger hon huvudet i deras famn och puffar lätt på armen. Då har besökaren smält och helt plötsligt ligger det en smörgås i Cleos mage.

Läs mer om Cleo här 
Florian
Florian han älskar allt och alla! Han är alltid först att hälsa på oss när vi kommer hem och när han träffar människor så gör han allt för att synas. Han hoppar, rullar runt, buffar med nosen på dem och ger dem massvis med blöta pussar. Florian är världens gladaste hund! Han är en aktiv hund som vill hänga med på allt. Han har en sån vilja och kämparanda att han kan arbeta timmar. Han älskar att springa brevid cykeln och att träna agility. Efter ett hårt arbets pass svalkar han sig gärna i en vatten pöl och leker gärna med en pinne.

Läs mer om Florian härSvea
Svea är en sten cool hund som gärna ligger i sitt hörn och halvsover. Hon älskar att sitta i någons knä och bli ompysslad men så fort du tar i henne så blir alla hennes ben till kokt spaghetti. Hon kan varken stå eller sitta utan blir helt avslappnad och du kan göra vad du vill med henne. Svea älskar att springa och fort ska det gå också! Hon springer ifrån de flesta hundar genom hennes snabba vändingar.

Läs mer om Svea här2011-11-09
11:34:14

Kvällspromenad
Igår fick vi promenad sällskap utav min kompis och två hundar som hon var hundvakt åt. En cockerspaniel som hette Dennis och en Powder Puff som hette Ella. Hundarna tyckte det var jätteroligt att träffa några nya kompisar och det blev väldigt busigt i början men sedan lugnade alla ner sig även fast det var svårt att låta bli att pussa på varandra. Vi tog en rejäl promenad förbi tågstationen och genom stan. Vi gick och kollade på fina hus i gamla stan och människor kollade på oss och hundarna med förvånade blickar.

Det var en riktigt härlig promenad och förhoppningsvis gör vi om det fler gånger!


2011-11-08
16:35:00

Dag 1 - Presentera mig själv
Jag publicerar ett äldre inlägg som berättar om vem "Hund Mathilda" är :)

Mitt namn är Mathilda Sandberg, född 1991, bor i en lägenhet i centrala Gävle med min pojkvän Sonny och våra tre hundar Florian, Cleo och Svea. Jag utbildar mig till Ekonomiingenjör på Högskolan i Gävle och en stor del av min fritid tillbringas tillsammans med hundarna. Jag har alltid haft ett stort hundintresse och man kan nog säga att jag är mer eller mindre född i valplådan.

Min mormor, Maine Lundell har alltid haft ett stort  hundintresse och hon har fött upp Bearded Collies sedan 1965 och Norwich Terrier sedan 1986 under kennel namnet Farmarens. Min mamma, Charlott Sandberg och min moster, Ulrica Göransson delar mormors hundintresse och dem driver idag tillsammans Farmarens kennel. Därför är jag och min lillasyster Linnéa Sandberg den tredje generationen som är aktiv inom kenneln.

Mamma har alltid tagit med mig och min lillasyster på hundutställningar och det var det bästa vi visste. Om det var någon helg som hon åkt ensam, ja då hade hon två tjuriga ungar när hon kom hem...

Min första debut i Barn med Hund var på en Bearded Collie special i Varberg då var jag 5 år gammal. Och det hade jag verkligen tjatat till mig... Mamma som tyckte att jag var lite för liten gav till slut upp och lät mig gå in med världens snällaste tik Farmarens Evening Eureka "Ella". Jag är tveksam till om jag ens kunde se över hunden, men jag visste hur man skulle göra. Ett stadigt grepp i huvudet, flytta ben och sen springa runt i ringen.

I dem spåren har det gått, jag och min lillasyster fick snart börja hjälpa till att visa i uppfödargrupper och när vi växte ur barn med hund började vi istället tävla i Junior Handling.

Min första Junior Handling tävling var på Lilla Stockholm för domaren Cindy Pettersson och jag tävlade med vår staffordshire bullterrier tik "Siri" Sunstaffs Oh so smart.

Höjdpunkterna under min Junior Handling karriär:
2006 var året som min handling karriär tog riktig fart. Jag tävlade då med min första alldeles egna hund "Monty" Memorylanes A Place in The Sun. De året blev vi 3a på listan över vinstrikaste Junior Handler i Sverige. Det ledde till att jag kvalade till Sveriges landslag och fick åka till Norge och de Nordiska mästerskapen i Junior Handling. Jag blev tilldelad att visa en normalstor långhårs tax och det gick så bra att det svenska laget vann guld. Samma år vann jag och Monty även Ungdoms-SM vilket leder till att jag fick äran att representera Sverige på Europa Vinnarutställningen i Zagreb, Kroatien.

År 2008 blev jag 4a på listan över vinstrikaste Junior Handler i Sverige och blev uttagen till att delta i Sveriges landslag. Denna gång arrangerade Danmark de Nordiska mästerskapen i Junior Handling och jag blev tilldelad en Siberian Huskey. Det gick så bra att laget vann guld och jag vann den individuella tävlingen och titeln Nordisk Mästare 2008. Det blev den bästa tänkbara avslutningen på min Junior Handling karriär.

Nu när jag vuxit ur tävlingen har jag under våren 2011 utbildat mig inom Junior Handling och är nu examinerad Junior Handling domare. Jag är utbildad ringsekreterare och jobbar på de utställningar då jag själv inte visar hund. Jag har dömt några inofficiella utställningar och internationella Junior Handling tävlingar. Jag är just nu aktiv och är ledare på utställningsträningarna här i Gävle men även i Sandviken. Jag försöker även starta upp en träningsgrupp för både blivade och aktiva tävlande Junior Handlers.

Till vardags aktiverar jag mina hundar främst inom agility, vardagslydnad och konditionsträning. Jag brukar även valla får med mina hundar och brukar titt som tätt lägga några blodspår så att hundarna får använda nosen.

Har ni några övriga frågor?

Jag var inte stor när jag tog kopplet från mamma...


Jag och min lillasyster tävlar i barn med hund.

Vi var inte stora när vi började hjälpa till att visa i utställningsringen. Full fokus!

Min första Junior Handling tävling med Siri.

Jag vinner min första Junior Handling tävling med Monty i Högbo 2006.

Jag vinner guld U-SM med Monty, silver gick till Louise Dufwa och brons till min lillasyster Linnéa Sandberg.


Jag och Twister på prispallen när vi vunnit de Nordiska Mästerskapen 2008.Det svenska landslaget vinner guld. Jag, Rebecca Johansson, Helen Berggren och Amanda Brügge.

 

Jag dömer en inofficiell Bearded collie special för första gången.

 


2011-11-08
13:42:54

Utmaning
Jag tänkte dra igång en 20 dagars utmaning här på bloggen. Vissa delar har jag redan skrivit om i bloggen så därför kommer jag att publicera om gamla inlägg.

Låter det kul?


Dag 1 – Presentera mig själv
Dag 2 – Presentera min hund
Dag 3 – Berätta om din hunds ras
Dag 4 – Din första hund
Dag 5 – Andra husdjur i ditt liv

Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har du och din hund tävlat?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Ett roligt ögonblick med din hund

Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar min hund
Dag 15 – Det här tycker inte min hund om

Dag 16 – Visa en rolig bild på din hund
Dag 17 – Ditt favoritminne med din hund
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Varför har du hund?
Dag 20 – Ditt mål för 2011

2011-11-07
16:12:00

Marley and Me
Jag har ett filmtips till er hundälskare! Marley och jag är en film som handlar om ett par som skaffar en hundvalp som heter Marley. Du får följa med under hela hundens liv, från liten valp till den dagen det är dags att säga farväl. Som hundägare kommer du säkert känna igen dig och skratta när Marley har hittat på nåt bus och du kommer säkert att fälla en liten tår vid filmens slut.

Denna film är väl värd att se!

I have seen a movie that I recommend to all doglovers! Marley and me is a movie about a couple who buys a puppy named Marley. You will follow Marley from when he is a little pup to the day it's time to say farwell. As a dogowner I'm sure that you can relate to the owners when Marley have done a prank and you will probably share a tear at the end of the movie.

This movie is well worth to se! 2011-11-07
10:48:12

Expensive to buy a dog

Jag har suttit och kollat på diverse olika annonser på hundar till salu och det är helt otroligt hur mycket folk kan begära för en valp. Småhundar så som Bulldog, Chihuahua och Pomeranian så är det inte helt ovanligt att uppfödare begär 20 000 kr för en valp. Jag har även sett annonser på meriterade hundar inom olika grenar där ägaren begär hela 40 000 kr. Det blir även allt vanligare att blandras hundar säljs i samma prisklass som en renrasig hund.

Denna trend tycker jag går åt helt fel håll och det är inte konstigt att folk inte har råd att köpa hund. Jag har haft den turen att jag aldrig har behövt köpa en hund eftersom att min moster och mamma har uppfödning. Vi säljer en Beardies valp för 10 000 kr och även fast det är ett normalt pris för en valp så tycker jag att det är mycket pengar. Men vi kan inte heller sälja en valp billigare eftersom att då skulle ekonomin aldrig gå ihop. Vi måste alltid lägga pengar från vår egen ficka.

Ett vanligt argument bland uppfödare för att sälja en hund dyrt är att dem vill hitta den bästa ägaren valpen kan få. Självklart måste en hundägare ha råd till att betala alla nödvändiga kostnader och eventuella veterinärkostnader för en hund.

Men vad är det som avgör att en människa med mer pengar i plånboken är en bättre hund ägare än den som inte har lika mycket pengar?


"Meja" Farmarens Nobless Oblige owner: Deborah Raquet, France Photo: Ulrika Pettersson


2011-11-06
17:17:22

Nytvättade hundar

Doften av nytvättade hundar kan nog vara en av mina favorit dofter. Igår fick alla ett varsitt bad och en genom borstning så nu är alla jättefina och luktar gott! Nu ska jag gå ut en sväng med hundarna och därefter ska hela familjen gå på bio tillsammans vi ska se på Tintin i 3D. Vad har ni gjort idag?

Här kommer några bilder på mina tre blöta hundar:


2011-11-06
13:05:00

Varning till hundägare i Västerås

021media.se vill gå ut med en varning till alla hundägare i Västerås.

Någon eller några har slängt ut hundgodis med spik och glassplitter på ett antal platser runt om i Västerås.

Man har bl.a hittat hundgodis med spik i vid grusplanen vid Bombardier Arena samt vid Apalbyskolans gräsplan, hundgodis med glassplitter har hittats utslängt vid en hundrastgård på Haga.

Vet du nått något mer om detta? Kontaka polisen i Västerås på 114 14.

Min första tanke när jag läste detta är att folk måste vara helt störda i huvudet. Varför ska alltid våra oskylda djur få ta smällen för människans dumhet? Hoppas att de skyldiga åker fast.


This is a warning for dogowners in a city called Västerås in Sweden. Someone have trown dog treats containing nails and broken glass in dog parks.

My first thought when I read this was that people must be totaly jammed. Why is it always our innocent animals who has to take the hit for the man kinds stupidity? I hope that the one who is guilty gets chaught.2011-11-05
14:06:00

Dogs Climbing
I grusgropen så finns det många sandbackar att klättra i och det är verkligen jättebra träning för hundarna. Vi gjorde som så att antingen klättrade jag eller Linnéa upp för backen och så stod den andra nedanför så fick hundarna springa mellan oss. Den här filmen tog vi precis innan vi skulle åka så hundarna har börjat bli lite trötta efter två timmar promenad men ändå så har dem fortfarande energi och vilja till att arbeta.

Ska bara inflika att precis bakom kameran står ett gäng crossar och vad jag har hört så ska Beardisar vara rädda för ljud. Men våra hundar ser inte ut att vara särskild rädda eller vad tycker du? ;)In the gravel pit there is a lot of sandhills to climb and it's great training for the dogs. We did like this, either Linnéa or I climed the hill and the other one stood on the ground and the dogs ran between us. This movie we filmed just before we went home so the dogs are a little tierd after a two hour walk but they have still the energi and will to work.

I just want to say that behind the camera there is a couple of motocrosses and what I have heard Beardies are afraid for noise. But our dogs doesn't look to scared or what do you think? ;)


2011-11-05
11:48:49

Long walk in the sand
Igår åkte vi till grusgropen eftersom att grabbarna skulle köra cross. Jag och syrran tog en 2 timmars promenad med våra hundar och mammas hyperaktiva pojke Brian. Hundarna sprang som dårar och dem hade riktigt kul! Det är så härligt att se en hel flock Beardiesar (och en norwich) springa och leka! Glädjen och energin lyser kring hela flocken! Vi passade på att klättra i branta sandbackar vilket är en toppen bra träning för både oss och hundarna.

Vi gick även förbi en fabrikslokal som där vaktade två schäfrar. Inhägnaden som de vaktade var väldigt stor och det var riktigt häftigt att se vilken sten koll dem hade på oss. Även fast vi var väldigt tysta och smög förbi inhägnaden så märkte dem oss direkt och kom skällandes. Om jag vore tjuv så skulle jag ju garanterat inte ha klivit in i den inhägnaden... Vakthundar är verkligen respekt ingivande.

Våra hundar gick lugnt förbi utan koppel och brydde sig inte om de skällande schäfrarna. Förutom Duncan då som glatt gick fram till stängslet och hälsade. Men då blev båda schäfrarna knäpptysta och hälsade vänligt dem också. Men jag antar att dem är tränade till att vakta inhägnaden från människor och dem ska ju inte anfalla andra hundar eller varandra.

Tyvärr så var det inget bra fotoväder då det var disigt. Men jag lyckades få ett par hyfsade foton.2011-11-04
09:33:34

Godmorgon!
Idag har vi mycket inplanerat att göra. Allra först ska jag sätta mig på balkongen och borsta igenom hundarna. Därefter runt 12 tiden har jag lovat att agera chaffuör till Sonny och hans kompisar som ska åka till grusgropen och köra cross. Då tänkte jag passa på att gå en rejäl promenad med hundarna så att dem får träna sina muskler genom att springa upp och ner för backar i gruset. Igår hade hundarna antagligen lite träningsvärk efter vår cykeltur så dem fick ha en lugn dag och vi gick bara på vanliga promenader.

Jag tar självklart med mig kameran så ni kan göra er redo för en ordentlig bildbomd! När grabbarna kört klart så ska jag och Sonny åka och handla så då får hundarna hänga med i bilen. På kvällen ska vi hem till Sonnys föräldrar för att träffa hela familjen och äta lite halloween mat.

Som sagt så var det en fullbokad dag, men jag kommer nog att hinna uppdatera er också.

Vad gör ni för något denna fredag?


Så här såg det ut när hundarna var i grusgropen förra gången.

2011-11-02
21:39:47

2 November 2011
Idag har vi varit riktigt aktiva och jag har fått mycket gjort. Jag började dagen med att skriva prov sedan skyndade jag mig hem lagade mat och diskade. Sedan tog jag och hundarna en sväng förbi fotbollsplanen och dem fick springa av sig all energi.

Runt 4 tiden tog jag cykeln och hundarna för att trampa hem till mamma och pappa. Jag var lite orolig över om Cleo skulle orka springa hela vägen eftersom det ändå är ungefär 5 km. Men gammel tanten sprang på så glatt så även fast jag stannade och tog några pauser så att dem fick hämta andan. Det var ganska länge sedan vi tog en cykeltur och jag var riktigt förvånad att hundarna verkligen lyssnade på mina kommandon. Stanna, skritta, trava och galopp är kommandon som dem alla lyssnar riktigt bra till. Jag försöker även att lära dem att svänga med kommandona vänster och hööö. Höger är nog det kommandot som dem har förstått först. Jag antar att det är lätt för dem att förstå hööö plus att dem springer in i hjulet om dem inte svänger åt höger ;)

Väl hemma så lät jag hundarna gå av sig i trädgården och därefter stretchade jag dem. Det märks verkligen att dem tycker om att stretcha för ingen av dem vill att man ska sluta :)

Kan ni förstå förresten hur många förvånade ansikten jag såg? Det är nog inte varje gång folk ser en tjej komma cyklandes med tre stora lurviga hundar... ;)

Brukar ni cykelträna era hundar?

2011-11-02
15:42:56

Breed Presentation: Saluki


Historik
Saluki är en av de äldsta i dag existerande hundraserna. Liknande hundar finns avbildade sedan förhistorisk tid. Bildkonst med hundtypen förekommer i Kina så tidigt som år 202 f. Kr. Men vi förknippar rasen med Mellanöstern. Saluki har en historisk bakgrund som hetsjakthund. De jagar ikapp och lägger ner bytet. En förmåga som gjorde dem oumbärliga för de arabiska beduinerna. Rasen ansågs vara så värdefull att enbart viktiga personer kunde föräras den som gåva. Till Sverige kom rasen för första gången på 1920-talet.


Användningsområde
Rasens ursprungliga användningsområde är hetsjakt. Den används fortfarande i dag som jakthund i ursprungsländerna. Vinthundar jagar med hjälp av synen i öppen mark där de kan se bytet på långt håll, förfölja och lägga ner det. Från vinthundarnas jaktsätt har coursing och senare kapplöpning utvecklas. Här i Sverige är rasen främst en sällskapshund, men också en populär utställningsras. Lure coursning (jakt efter konstgjort byte) och kapplöpning är sporter som lockar många och allt fler prövar även viltspår, agility och lydnad.


Hälsa
Rasen är känd för att vara frisk och långlivad. Det finns inga dokumenterade rasbundna sjukdomar.


Egenskaper/Mentalitet
Rasen beskrivs ofta som reserverad mot främlingar. Det har sin historia i hur värdefull den var hos beduinerna. Den skulle inte gå fram och hälsa på främlingar då det fanns en stor stöldrisk. Andra ord som beskriver rasen är mjuk, värdig och behaglig. Den kan ge ett intryck av att inte bry sig. Som valp och unghund är den inte så värdig, eftersom den redan då är självständig och dessutom mycket påhittig. Med rätt metoder, motivation och belöning så kan även den till synes ointresserade individen komma ganska högt i till exempel lydnadsklasserna.


Storlek och utseende
Rasen är medelstor, där mankhöjd för hanar är ca 58-71 cm men tikar är förhållandevis mindre. Den är elegant men ska ändå ge intryck av styrka och uthållighet och ha ett ädelt huvud med ett milt, fjärrskådande uttryck. Den ska ha lätta, svävande rörelser som ger intryck av minsta möjliga ansträngning. Det finns två pälsvarianter, slät- och långhår. Det som här menas med långhår är att hundarna har lång päls på öronen, svansen och baksidan av låren och benen. Alla färger och färgkombinationer är tillåtna, men brindle (tigrerad) är inte önskvärt.


Pälsvård
Det är ytterst lite pälsvård på den vuxna hunden. Den långhåriga varianten bör kammas någon gång i veckan för att undvika tovor. Badning när den blir smutsig. Den luktar väldigt sällan hund. Valpar och unghundar av den långhåriga varianten kan få längre, luddig valppäls som lätt blir tovig. Då bör man borsta igenom pälsen och eventuellt rycka loss valppälsen när den börjar lossna.


Övrigt
De flesta hundarna har en stark jaktlust bevarad. Även om man har en god grundlydnad på sin hund är det viktigt att tänka på var man släpper den. Får den syn på ett byte i form av till exempel katt, hare eller rådjur kan den bli så upphetsad att den glömmer allt vad lydnad heter. Alla individer har inte denna starka jaktlust. Har man dock ett bra ställe att låta dem springa på har man en i stort sett en självmotionerande hund.

Text: www.skk.se i samarbete med Svenska Saluki ringen


2011-11-01
16:38:00

Lugn kväll i lyan
Ikväll blir det en lugn kväll för hundarna eftersom att jag har ännu ett prov imorgon och därför kommer jag tillbringa kvällen till att plugga. Hundarna ser inte alltför missnöjda ut när dem ligger och sover på golvet. Men imorgon då börjar livet igen, då ska jag ta tag i toviga hundar, en stökig lägenhet och jag ska passa på att gå en riktig långpromenad med hundarna!

Vi hörs imorgon!


Florian utan ögon... ;)

2011-11-01
15:33:07

Gästrikemästare
Förra året vann Ulricas pojke Scott, Ramsgrove Borkason titeln som Gästrikemästare 2010 och förra veckan fotade vi Scott tillsammans med sin pokal. Fint va?

Last year Ulricas boy Scott, Ramsgrove Borkason won the title as Winner of the county 2010. Last week we took a photo of Scott and his trophy. Beautiful picture huh?