Mathildas Hundar

2012-05-31
14:08:25

Varför har du inte en bearded collie?

Registreringssiffrorna för bearded collien sjunker och sjunker för varje år, vilket är otroligt trist. Varför är det så?

Vi som älskar rasen, vi är fast och många av oss skulle aldrig kunna tänka oss att byta.

De flesta som har beardies idag, dem har någon gång tidigare i livet haft rasen. En del av oss har växt upp med rasen som barn och därefter köpt en egen beardies i vuxen ålder. En annan del av oss har haft beardies men därefter provat ett antal andra raser för att därefter inse att en beardies passar allra bäst. Detta är självklart otroligt positivt, men det problemet som finns är att vi väldigt sällan får några nya beardies ägare.

Om vi inte får några nya beardies ägare till rasen då kommer denna negativa trend med att registreringssiffrorna sjunker, fortsätta.

Och då återstår frågan: Varför vill inte folk köpa en bearded collie?

Vi som redan är frälsta utav rasen vi kan spekulera om detta i timmar. Men den ända som egentligen kan svara på denna fråga, det är den som inte äger en bearded collie. 

Så snälla, du som inte äger en bearded collie kan du svara på denna enkla fråga:
Varför har inte du en bearded collie? Vad är anledningen till att du valde en annan ras?

Ni som redan är beardies frälsta, ni får gärna även ni spekulera i anledningarna till varför ingen köper beardies? Och vad ska vi göra för att få registreringssiffrorna att öka?


Härliga Duncan i fullfart på stranden i somras.


2012-05-30
10:19:00

SEVCH Herding Instinct's Herra Nokkela
Här kommer det några bilder på vår träningskamrat Carina och hennes finska lapphund Raven från rallytävlingen på Märsta-Sigtuna bk.


2012-05-29
11:03:00

RLD N Herding Instinct's Isa Isprinsessa
Här kommer några bilder på min vän Lisas, svenska lapphund Kelly från rallytävlingen på Märsta-Sigtuna bk. Kelly var den första svenska lapphunden som fick en godkända runda i rallylydnad! Dem är nu uppflyttade i fortsättningsklass. Stort Grattis!!


Skutt under gång, eller hur var det nu igen? ;)

2012-05-28
15:47:22

Passitivitet
Det här med att en hund ska kunna slappna av i alla miljöer är något som jag tycker är väldigt viktigt. Men jag upplever att det är något som lätt glöms bort. Oftast är det en större fokus på att hunden ska vara alert under t.ex. ett träningspass och när du kommer till tävling så är hunden stressad och presterar dåligt eftersom att den ej kunnat slappna av under tiden ni väntade på er start.

Passitivitetsträning är inget som jag har lagt in i hundarnas träningsschema. De har av naturen lätt att slappna av oavsett miljö, men detta beror även på att passitivitetsträningen upprepas gång på gång i vår vardag.

De blir lämnade ensamma i lägenheten medan vi arbetar, jag väntar med hundarna utanför affären när sambon handlar, under ett träningspass så får hundarna vänta medan banan byggs om, vi träffar en av mina kompisar under en promenad och pratar, vi väntar tills bussen kommer, vi väntar på vår start på en tävling, jag åker bil till stallet och hundarna får vänta i bilen under tiden osv.

Jag behöver aldrig kommendera hundarna att dem ska gå och lägga sig, utan under dessa tillfällen så lägger hundarna sig alltid självmant till ro även om vi så vore på arlanda flygplats.

Det är viktigt att ha en på- och avknapp för att ha en sund hund!

Är passitivitet något som ni tränar på? Och hur tränar ni i så fall?


Det här med att slappna av, det kan lilla Fred!

2012-05-27
10:06:00

Ringsekreterare!
Då gör jag mig redo för ännu en dag som ringsekreterare i Österbybruk. Idag gör Linnéa mig sällskap och vi kommer arbeta för samma domare som jag jobbade för igår, Jurate Butkiene. Vi jobbar i ring 16 och vi har raserna American Staffordshire Terrier, Bullterrier, Kromfohrländer, Stor Pudel och Miniatyr Bullterrier.

Temuggarna är med!


2012-05-26
08:56:00

Mot Österbybruk!
Idag jobbar jag som ringsekreterare i Österbybruk. Domaren är Jurate Butkiene från Litauen. Vi kommer vara i ring 11 och ha raserna Rottweiler,  Engelsk Bulldog, Mastino Napoletano, Mastiff, Hovawart, Australian Kelpie, Australian Cattledog,  Australian Shepherd och Border Collie i ringen.

Linnéa kommer vara på plats för att visa sin Smilla, Farmarens Good Girl. Nina Löfgren kommer vara där för att visa sin Magnus, Farmarens Magnus Gabriel som är Florian och Lotties son.

Håll tummarna för dem!


2012-05-25
11:55:00

Olle vill flytta hemifrån!
Lilla Olle är en mjuk och snäll pojke som ser positivt på livet. Han hälsar glatt på alla och det bästa han vet är att busa med brorsan Brolle. De leker alltid jaga och biter varandra i svansen.

Olle är redo att flytta hemifrån och letar nu efter ett kärleksfullt hem.
Kan du ge Olle ett aktivt liv fyllt utav glädje och kärlek?

Slå då en signal till antingen Ulrica: 070-7697741 eller Charlott: 070-3966023 eller maila:[email protected]


2012-05-24
11:19:00

Rallytävling Märsta-Sigtuna BK Part: 1
Här kommer några bilder från rallytävlingen på Märsta-Sigtuna bk som vi var på i lördags:


2012-05-23
13:45:00

The Newborn
Dollie och Mazarins valpar växer så att det knakar. Dem är nu 11 dagar gamla och vet ni vad? Alla är tingade!

De allra flesta kommer att flytta utomlands, vilket vi har blandade känslor kring. Det är jätte häftigt att folk känner till vår uppfödning och tycker om våra hundar i andra länder än Sverige. Men det blir svårt för oss att träffa valparna under deras uppväxt, vilket är lite tråkigt. Men vi vet att dem kommer få ett jättebra hem och vi kommer få följa deras utveckling via bilder.

Här får ni några bilder på de små guldklimparna:


2012-05-23
10:18:19

Fototävling!
Jag är med i en fototävling på Hunddagboken där temat är sommar. Priset är en kylväst från Csigoras.

Gå gärna in och rösta på min bild som är nummer 19!! Observera att ni måste rösta på tre olika bilder! Klicka här för att komma till tävlingen!
2012-05-22
14:55:00

Farmarens Over the Seas
Here is some pictures of Farmarens Over the Seas "Brolle":2012-05-21
21:26:50

Farmarens Good Girl
Idag tog jag och syrran bilder på hennes hund "Smilla" Farmarens Good Girl. Det blev en del riktigt fina! Här får ni ett smakprov:


2012-05-20
19:39:14

Min hund är bäst!
Igår var vi till Märsta Sigtuna bk och Florian debuterade i fortsättningsklassen i rallylydnad. När jag först såg banan kände jag mig lite smått uppgiven. Alla moment som jag hoppats inte skulle vara med, dem var med! Typiskt. Banan var klurig och det blev ett stort hopp från nybörjarklassen.

Jag blev självklart väldigt nervös strax innan start men nervositeten släppte något på banan vilket var skönt. Florian skötte sig trots en väldigt nervös matte otroligt bra! Han var väldigt positiv hela banan runt och gjorde några glädjeskutt, men överlag inga stora missar utan endast några små så som bristande koncentration, ur position, överdriven fysisk kontakt och sned.

Domaren var Emma Berg och vi blev godkända med 83 poäng och kom 7a utav 31 tävlanden! Domarens kommentar löd: Snyggt hopp, snygg snurr, väldigt trevlig runda.

Jag är väldigt väldigt nöjd med min otroligt duktiga hund! Kan inte riktigt förstå att vi har gjort 4 godkända rundor i rad nu!


2012-05-19
10:57:00

Mot Märsta-Sigtuna!
Nu åker vi till märsta-sigtuna bk för att tävla i rallylydnad! Jag och Florian ska debutera i fortsättningsklassen och Linnéa och Duncan debuterar i nybörjarklassen. Eftersom att vi har lagt ner mycket tid på att träna inför förra helgens anlagsprov så har vi inte hunnit träna så mycket rallylydnad. Det är därför lite extra nervöst men det får gå som det går!

Önska oss lycka till!


2012-05-18
13:47:00

Hejdå Gusten!

I helgen flyttade Farmarens O'Brian, Gusten/Brisse (hans nya namn) till sina nya ägare. Vi hoppas att dem kommer få mycket roligt tillsammans och önska dem all lycka!


2012-05-18
13:41:32

En favorit
Denna bild är en utav mina favorit bilder på hundarna. Jag älskar färgerna, skärpan och djupet i bilden. Jag älskar att Cleo ser lagomt trött ut och att de andra två plaskar runt i vattnet.

Funderar på att använda denna bild till header. Det kommer att ske några fler förändringar här i bloggen. Vill att mina foton ska synas ännu mer och har ökat bild storleken, vad tycker ni om det?


2012-05-17
10:58:00

Ringsekreterare!
Idag arbetar syrran och jag som ringsekreterare på flatklubbens utställning i Leksand!


2012-05-16
14:12:00

Brons plaketten!
Ulricas hund Sara har vunnit bearded collie klubbens allround brons plakett! Detta pris tilldelas den beardies som visat sina kunskaper inom ett flertal olika användningsområden.

Sara har godkänt anlagsprov i vallning och viltspår samt att hon har fått minst excellent på en utställning!


2012-05-15
16:31:00

En blomma
Nu ska vi åka till dagens ringträning och idag ser jag framemot den mer än någonsin. Igår fick vi en blomma i tidningen utav en jätterar deltagare. Tack så himla mycket! Orden värmde verkligen!

"Matilda och Linnea Sandberg som höll i ringträningen vid högskolan den 9/5. Jätteduktiga, lugna, engagerade och proffsiga. Så skoj att se er jobba med oss och våra hundar. Jag var riktigt glad när jag åkte därifrån, vilka fina tjejer ni är."

Vill också påminna om att vi detta år kommer att ha träningar både tisdagar och onsdagar. Samma tid och plats.

2012-05-14
13:44:17

Brain and Beauty
Igår var vi på anlagsprov i viltspår i Årsunda. Det var en helt otroligt trevlig stämning! Alla skrattade och hade allmänt trevligt oavsett om hundarna spårat bra eller dåligt. Det var riktigt kul att se och jag hoppas att vi kan göra om detta snart igen!

Igår så var hela 6 st farmarbeardiesar anmälda vilket var ungefär hälften av deltagarantalet och bara det är ju något att vara stolt över!

Den hunden som var allra duktigast idag var Sara som skrapade ihop hela 68 poäng av 75 möjliga. Hon spårade på 18 minuter och domaren berömde henne. Hon blev för dagen 3a av alla anmälda och ni kan väl gissa att matte Ulrica är väldigt stolt?!

Nu är dem taggade inför att starta i öppenklassen och det pratas om att det skulle vara kul med att viltspårschampionat bland alla utställningschampionat!

Hur gick det för dem andra då? Jo, Duncan och Svea var ute på en 600 m skogspromenad och Cleo ringade sig igenom hela spåret vilket är en bedrift i sig!

Det gick med andra ord inte så bra, men det är inget vi kan skylla hundarna på för både domaren och vi förstod snabbt vad som var problemet.

Både jag och Linnéa har nämligen lagt våra spår själva till våra hundar vilket gör att hundarna har börjat spåra vår lukt istället för blodlukten. Därför blev dem väldigt förrvirrade när det inte luktade likadant i dessa spår och de letade förtvivlat efter vår lukt och sket fullständigt i blodlukten. Så efter denna dag så lärde vi oss något nytt och kommer därför låta någon annan lägga spåren åt oss.

Vi blev med andra ord ej godkända, men vi skämtar och säger att om vi går vilse i skogen. Då är det bara att släppa hundarna så kommer dem hitta oss på nolltid!

Nu i veckan ska vi träna rallylydnad för hela slanten inför helgens tävling. Sen ska vi ut i skogen för att träna igen och sedan anmäler vi till ett anlagsprov igen! För vi vet att dem kan spåra, men nu måste vi bara lära dem att spåra efter rätt lukt och sedan bevisa det!


Cleo och jag i spåret


2012-05-13
07:56:00

Anlagsprov i viltspår
Idag ska vi gå anlagsprov i viltspår med hundarna! Det ska bli väldigt spännande men samtidigt lite nervöst. De som är anmälda är Duncan, Sara, Svea och Cleo. Vi har tränat i ett par veckor nu inför detta, men det känns ändå som om att vi skulle behövt ännu lite mer tid på oss. Men, men det får gå som det går. Om dem inte klarar det nu då får vi helt enkelt göra om det en annan gång.

Önska oss lycka till!

Linnéa med Duncan:

2012-05-12
21:53:26

Första valpen född!

Jag fick nyss ett sms från mamma att Dollie precis har fött sin första valp. En svart tikvalp! Hon är jätte tjock om magen så vi gissar på att hon kommer att få många valpar och det blir antagligen en lång natt.

Jag tänker inte ligga i sängen och sova inatt utan jag beger mig direkt hem för att vara med under valpningen. Det är alltid lika spännande när valpar föds!

Håll tummarna för friska välmående valpar!! Jag kommer fortsätta att uppdatera er om hur valpningen går under natten!

Update 23:23: 4 tikar födda! Alla svarta. En av dem har liknande teckning som "Börje" ur Saras kull. Han hade en svart fläck i nacken som var formad som ett nyckelhål. Ett exakt likadant nyckelhål har denna tik, vi funderar på att döpa henne till "Börja" ? ;)

Update 00:43: En till svart tik är född, så nu är dem alltså fem :) Vi sitter och planerar vad valparna ska heta. Stamtavle namnen ska börja på p. Så just nu sitter vi och brainstormar diverse olika namn på p :)

Update 01:15: Ni kan väl gissa vad könet på den sjätte valpen blev? En svart tik såklart! Nu ger jag mig för inatt. Jag, syrran och Ulrica ska ju upp tidigt imorgon för att gå anlagsprov i viltspår med hundarna och då måste vi ju vara något sådär utvilade. Mamma kommer att sova bredvid valplådan i natt så får jag höra tidigt imorgon bitti hur resten av valpningen gått.

Final Update: Det blev tillslut sex svarta tikar. Alltså en hel kull med bara tikar, det är inte helt vanligt. Men det var välbehövt då vi har fått så många hanar ur senare kullar. Dollie är en jättebra mamma hon är lugn och har full koll på valparna.


2012-05-12
07:36:00

Ringsekreterare!
Idag jobbar jag och Linnéa som ringsekreterare på Gävle brukshundsklubb där det idag är utställning. Vi ska jobba för Jens Myrman och i ringen har vi affenpinscher, pinscher, dvärg pinscher och schnauzer peppar/salt.

Imorgon ska vi gå anlagsprov i viltspår med hundarna! Det ska bli spännande men lite nervöst. Mer om det imorgon!
2012-05-11
10:48:00

Beardie Walk Part 3


2012-05-10
10:46:00

Hälsningar från Boris!
Farmarens George Weasley "Boris" har det jättebra i sitt nya hem. Han har blivit god vän med katten Elvis och han ser ut att trivas utmärkt.

Tack för att vi får följa hans utveckling!

Här är några bilder på Boris som hans familj skickat till oss:

2012-05-09
12:04:00

Hejdå Prince!
Under helgen så åkte Farmarens Oriental Prince "Maximillian/Prince" (som han antagligen kommer att heta i sitt nya hem) till sitt nya hem. Han kommer bo hos en väldigt duktig uppfödare i Norden och han kommer med all säkerhet synas i utställningsringen i framtiden!

Lycka till i ditt nya hem!


2012-05-08
12:34:00

Utställningsträning
Idag startar vi årets första utställningsträning! Jag och min syster Linnéa kommer att agera instruktörer. Vi ses på grusparkeringen vid Högskolan i Gävle kl.18.30. Kostnad: 20 kr. Vi kommer att träffas varje tisdag fem veckor i sträck. För mer info om våra träningar besök vår facebook grupp som heter "Ringträningar i Gävle"

Update: Eftersom att det var så otroligt stor uppslutning på träningen så lägger vi in träningar även på onsdagar! Den 5 juni avslutar vi med en träningstävling!


2012-05-07
12:50:00

Fred, Kitty and Ruby
Här kommer en hög med bilder på norwicharna när dem leker tillsammans. Ser ni vem som är vem?

Fred är valpen, Ruby är röd och Kitty är black and tan.


2012-05-06
20:00:40

Fred Weasley
Here's some pictures and a video of Farmarens Fred Weasley "Fred" that we took of him today. He had a hard time to be still though he wanted to play with the other dogs. I will update with more pictures of Fred tomorrow.

Isn't he cute? :)
2012-05-06
10:02:00

Mot Arlanda!
Nu sitter jag på tåget påväg till arlanda för att ha möte med Junior Handling komittén. Vi har viktiga beslut att fatta idag så detta kommer att bli en lång men rolig dag!

Här är en bild på mig och min vinnare när jag dömde Junior Handlingen i Gimo förra året. Jag var mäkta imponerad över hur hon kunde anpassa sin handling till olika raser och individer, vilket är en väldigt värdefull kunskap enligt mig.


2012-05-05
12:27:24

Mot skogen!
Jag har precis hört talas om att det vandrar både björn och varg här i skogarna runt Gävle varav en man har blivit oprovocerat attackerad av en björn tidigt i morse.

Så med det i tankarna ska jag och resten av familjen ut i skogen för att spåra med hundarna. Vi ska se till att hålla oss till de "centrala" skogarna och att ha bilen i närheten utifall att något skulle hända.

Borde kanske införskaffa ett gevär också...?

Jaja, nu sticker vi ut i skogen med en flaska fylld med blod samt en påse med rådjursklövar.

Den synen tror jag inte många kan föreställa sig när sis och jag kommer vandrandes längs stan en lördagskväll med en kort klänning, höga klackar och ett rött läppstift i handen.

Edit: Vi överlevde och hundarna var jätte duktiga trots att vi traskade genom våtmark och det spöregnade och haglade om vart annat. Jag var genomblöt eftersom att jag inte tagit på regnkläder, hundarna var torr eftersom att jag tagit på dem sina regnkläder. Efter denna dag har jag full förståelse för människor som ägnar sig åt typ marsvinsuppfödning.


Duktiga Svea är taggad

2012-05-04
13:42:00

Pälsutveckling
Vissa hundar får sin vuxen päls direkt efter valppälsen. De fäller alltså ur det mesta utav valppälsen för att det direkt ska växa ut en sträv vuxen päls och under den perioden ser dem allt annat än vackra ut. När dem är i det stadiet är det väldigt svårt att förstå att de faktiskt tids nog kommer få en fyllig och lång päls.

Svea var precis en sådan här hund. Tyvärr har jag ingen bild på då när hon såg som allra värst ut men hon hade stripig, skör päls som satt i tussar lite här och var på kroppen. Inte fint alls.

Däremot så har jag en bild som togs för 2 års sedan. Hon var alltså då 2 år och jag minns att jag faktiskt tyckte hon såg riktigt bra ut i pälsen (vilket hon gjorde om man jämförde med hur hon sett ut innan). Men vi hade fortfarande en lång väg kvar.

Under denna period tillbringade jag mycket tid till att göra inpackningar och att vid behov borsta väldigt försiktigt med en mjuk borste.

Idag är Svea i fullpäls och jag tycker hon är i absolut topp form gällande både pälskondition och i kroppen. Det tog ungefär 3 år.

Lite skillnad va?


2012-05-03
17:49:34

Senaste nytt
Här är några utav de senaste utställningskopplena vi har gjort. Gå in och gilla vår sida på facebook här!