Mathildas Hundar

2013-01-31
16:50:00

Winter in the Marina
Här kommer bilderna från gårdagens promenad i småbåtshamnen. Inte alls optimalt fotoväder då solen gömde sig bakom de grå molnen, så bilderna är inte de bästa men hundarna är alltid lika fina!

2013-01-30
16:38:00

Smakprov
 
Idag tog vi en promenad i det "vackra" vädret. Slask, duggregn och gråa moln. Absolut inte det optimala vädret för att ha beardies, eller hund överhuvudtaget...
 
Mer bilder kommer imorgon!

2013-01-28
17:40:00

Ramsgrove Borkason
Ni som följer farmarens på facebook har säkert sett Scotts, CH Ramsgrove Borkason enorma framgångar hos våra vänner i Italien! Innan han åkte till Italien hade han inte vunnit ens än grupp här i Sverige, förra helgen vann han sitt första Best in Show och fler framgångar kommer det säkerligen att bli! Kul att hans kvalitéer som vi alltid har sett, nu även uppskattas av andra!
 
Se en film på när han vinner Best in Show här!
 
Detta är Scotts meritlista än så länge:
 
Internationell champion
Svensk champion
Finsk champion
Norsk champion
Norsk vinnare 09
Cyprisk champion
Slovensk champion
Italiensk champion
 Crufts kvalificerad 2014

1 Best in show vinnare
2 andra placeringar best in show
1 tredjeplacering i best in show
6 grupp vinnare
2 andra placeringar i gruppen
1  tredje placeringar i gruppen
 
 
 
 
Scott vinner Best in Show! Svårt att tro att det är samma hund, Scott går ju under smeknamnet "gyttjebadaren" här hemma...
 

2013-01-27
14:05:00

Florian ska bli pappa!
Ultraljudet visade att Engla, NORD JV-11 RLD N RLD F LP1 Vallklanes Lady Kinross hade valpar i magen. Otroligt roligt att Florian ska få bli pappa igen! Det ska bli spännande att få se de små liven växa upp! Undra vad som blir av med dem? Blir det ett par rally valpar kanske?
 
Besök Moonpacks kennel
 
 

2013-01-26
06:00:00

Mot Eskilstuna!
Idag har vi borstat till oss för idag ska vi på bearded collie klubbens specialutställning i Eskilstuna. Det ska bli superroligt! Det var ju nästan längesedan nu... Haha... Jag ska ställa mina två, Florian och Svea sen är det ett gäng andra farmarhundar som ska ställas ut också.
 
Syns vi där?
 
 
 
En bild på en beardies på förra specialutställningen vi var på i Morokulien.

2013-01-25
07:52:11

Slidestop!
Man kan inte tro att söta tanten Cleo snart blir 12 år. Denna bildserie är från i höstas när hon gjorde en slidestop likt en western häst!

2013-01-24
13:21:00

Domaruppdrag Hudiksvall
Det var en väldigt trevlig dag och trots snöstormen så var alla jag träffade på väldigt gott humör likaväl hundarna. Man vet aldrig vad man möter för hundar i ringen som domare och det är tyvärr inte en självklarhet att alla hundar är trevliga. Jag har alltid det i bakhuvudet när jag ska hälsa på en hund oavsett ras och jag läser alltid av hunden innan jag sätter händerna i den. Men på denna utställning så var alla hundar trevliga och ingen visade några tecken på aggressivitet.
 
Som alltid på inofficiella utställningar så var det många nybörjare med, vilket alltid är roligt! Vi vill ju att fler ska få upp ögonen för denna roliga hobby vi har! En inofficiell utställning är det perfekta stället att ställa ut för första gången. Vissa var mer pålästa än andra och vissa var mer nervösa än andra, men alla gjorde sitt bästa och ville lära sig, vilket jag tycker är det viktigaste. Jag hoppas att dem kommer att våga sig ut på fler utställningar i framtiden!
 
Som domare så kände jag mig säker på mig själv och mina beslut. Jag blir mer säker för varje gång. Jag hade läst på standarder och jag visste vad jag tycker är viktigt. Jag tog mig tid till att förklara för ägarna varför mitt beslut blev som det blev och dem fick chans att ställa frågor.
 
Mina favorithundar under dagen var bland annat en norsk älghund grå som jag gjorde till vinnare av valparna 6-9 månader. Det var en otroligt söt, feminin och genom allt en väldigt sund tik.
 
Jag blev även väldigt imponerad utav Chodský Pesen. Det var den första individen jag sett utav den rasen och det jag fastnade för var temperamentet och rörelserna. Det var en lycklig, trevlig liten herre som rörde sig med det typiska långa, låga, vägvinnande vallhundssteget som jag älskar.
 
Min stora favorit som jag blev kär i så fort hon klev in i ringen var en collie tik som senare även vann Best In Show. Hon hade det som en collie ska ha, det vänliga, stabila temperamentet, ögonens mjuka uttryck, den vackra överlinjen och det sunda, vägvinnande steget. En vacker tik utan överdrifter.
 

2013-01-23
11:32:58

Fritt följ
Det första jag ville ha hjälp med under lydnadslägret var fritt följ:
 
Jag berättade att jag tycker att Florian ofta lätt tappar koncentration och blir lite loj. Han går gärna lite efter mig och inte med den energin jag vill ha. Jag fick gå ett varv och jag började så som jag alltid brukar göra, försöka busa upp honom lite, börja gå och under tiden jobbar jag hela tiden för att få honom att behålla fokus på mig genom att prata och uppmuntra konstant.
 
Det första instruktören, Lotta Hagström sa är att: Det är hunden som ska jobba för att gå med dig, inte du som ska jobba för att hunden ska gå med dig.
 
Och jag tror att jag skrattade rätt ut, för hon prickade så himla rätt utan att jag hade tänkt på det så var det ju just så det var. Jag jobbar för att han ska gå med mig.
 
Jag berättade att när vi har tävlat rally så har det alltid gått ganska bra i början men desto närmare slutet på banan desto mer tappar han fokus och desto mer jobbar jag genom att prata och klappa i händerna som en dåre...
 
Och det är ju egentligen inte så konstigt, om jag babblar på och försöker vara tokrolig hela tiden, så tröttnar ju hunden tillslut på allt mitt tjat. Och det vill man ju såklart inte, men jag har aldrig vetat att det finns ett annat sätt att träna på.
 
Direkt började hon peka och ändra på små saker som jag aldrig ens tänkt på att jag har gjort. Varje gång jag belönar honom med godis så ger jag honom en godis bit. Jag för min hand till hans mun. Detta gör ju att han inte behöver jobba för att få godiset utan istället måste han nästan stanna upp för att äta godiset = jag belönar att han går saktare.
 
Istället så skulle jag låta honom jobba för godiset (såklart). Istället för att ge honom godiset, så skulle han ta godiset. Jag sänker alltså handen en bit framför honom och forsätter att gå, ökar farten lite och för handen framåt så han är tvungen att springa framåt för att ta godiset = jag belönar för att han går snabbare.
 
Därefter skulle jag testa att arbeta på detta sättet. Hon ville att jag först skulle busa och leka med honom för att sedan direkt bli "sådär stel och konstig" en kort stund och om han då går fot bra, klicka och ge godis framför för att sedan bli överdrivet glad och tjoa och busa!
 
Och om han gjorde framsteg! Helt plötsligt hade jag en lydnadshund som gick fot klockrent! Så himla häftigt!
 
Jag tror att alla skrattade när jag utbrast: Vad har hänt?! Var det bara så här löjligt enkelt?!
 
Jag blev löjligt glad och stolt, nästan så att jag blev lite tårögd. Duktiga, duktiga hund!
 
 Nu ska jag sluta att babbla och uppmuntra konstant, stackars Florian måste ju ha fått skavsår i öronen!
 

2013-01-22
12:48:24

Lydnadsfrälst
Helgens lydnadskurs för Lotta Hagström och Åsa Lindberg, har varit otroligt givande och lärorik. Jag kan nog säga att jag har blivit frälst, vilket faktiskt förvånar mig då jag alltid trott att lydnad inte är en sport för mig.
 
Jag har alltid haft uppfattningen att tävlingslydnad är en sport som är otroligt strikt och svår. Du får inte prata med din hund, du får inte röra din hund, du får inte berömma din hund, din hund måste sitta spikrakt, du måste gå spikrakt osv.
 
När man har sett dem där lydnadsekipagen utföra perfekta moment med en hund som går fot klockrent och gör allt för sin förare så blir man minst sagt imponerad, men även avskräckt.
 
Jag har alltid tänkt att det är något som jag och min hund aldrig skulle klara av. Inte skulle han gå sådär fint vid sidan, om jag inte uppmuntrade honom under tiden. Han skulle säkert dra iväg på världens repa och försöka busa med dem andra hundarna och jag skulle få massor med sura blickar från "lydnadsfolket".
 
Jag har blivit avskräckt och tyckt att det har verkat väldigt tråkigt. Jag vill ha roligt med min hund och lydnad har inte verkat roligt.
 
Men efter den här helgen så har jag helt ändrat uppfattning. Ja visst är det en relativt svår sport, men absolut inte övermänskligt. Ja visst ska momenten på tävling utföras relativt strikt, men träningen och vägen dit är allt annat än strikt.
 
Jag tror aldrig att jag har busat och lekt med min hund så mycket som denna helg. Vi har haft riktigt, riktigt roligt! Och jag tror att vi båda har blivit lydnadsfrälsta. Florian har under denna helg utvecklats enormt. Han fortsätter att överraska mig gång på gång och instruktörens lovord ekar i huvudet: - Din hund kommer att bli kanon!
 
Jag har tänkt att skriva några inlägg om alla tips och nya ideér som jag fått under helgen, mest för min egen del för att jag ska komma ihåg allt, men även för att jag tänkte att ni kanske tycker det är intressant? Vad säger ni om det?
 
En trött Florian efter en lång dag av träning
 
 
 
 

2013-01-21
10:45:00

Hundar som objekt
När vi var i Göteborg så tittade jag och Linnéa på bedömningen i amerikanska cocker ringen som gick brevid bearded collie ringen, där vi såg en handler som visade sin hund väldigt hårdhänt. När han skulle ställa upp sin hund så löft han den högt i huvud och svans. För att justera bakbenen så ryckte han den hårt i svansen. Vi blev väldigt illa till mods av att se på bedömningen. Den representerade även rasen i gruppfinalerna och han hanterade sin hund likadant där, vilket fick publiken att reagera. Varje gång han löft sin hund hörde man ett sus i publiken och många blev väldigt upprörda, med all rätt. En cocker uppfödare konfronterade denna handler som kallt svarade att hundar bara är objekt med päls på, dem har inga känslor.
 
Jag tycker det är väldigt tråkigt att se domare placera upp denna hund så pass högt, det visar bara att sådan handling accepteras och gör en väldigt dålig reklam för sporten. Jag hoppas att västra kennelklubben reagerade och åtminstone gav denna handler en varning. Så här ska det bara inte få gå till.
 
Tyvärr kommer denne handler antagligen inte ändra sitt sätt att hantera sin hund, utan denne kommer antagligen bara undvika att åka till svenska utställningar. Men vi måste åtminstone sätta ner foten och berätta att vi inte tillåter sånt här i Sverige!
 
Filmen nedan är inget för känsliga. Detta är en annan handler och en annan stackars hund som faktiskt blir misshandlad och ingen reagerar.
 
 
 
 
 
 

2013-01-20
15:52:00

Kloka ord
"Det spelar ingen roll hur snygg din utställningshund än är för om den är totalt dum i huvudet, så kommer du aldrig orka leva med en sådan hund.
 
Men det spelar inte heller någon roll hur smart och hur mycket vilja din lydnadshund har för om den inte har en antatomi som håller så kommer du bara ha en sjuk hund."

Citat från en klok, uppriktig dam.
 
Summa summarum: God mentalitet och god anatomi bör alltid gå hand i hand. Inget bör uteslutas.
 
 Sambons familjs hund Morris är ett bra exempel på en sund hund både i mentalitet och så som i anatomi.
 
 

2013-01-19
11:23:00

Lydnadshelg!
Denna helg tillbringar jag i Kungsör på en lydnadshelg som Bearded Collie klubben arrangerar. Jag och Florian har ju satt som mål att för i år vara startklar i lydnadsklass 1 så då bör man ju börja träna, hehe. Vi är verkligen helt nya på det här med lydnad... Vi har aldrig ens tränat på nåt lydnadsmoment förrut, hehe.
 
Men å andra sidan så är nog inte momenten helt nya, då vi har tränat liknande övningar till vardags och i rallyn. Så vi får väl se hur det går! Roligt kommer det att bli i alla fall!
 
Hoppas bara att Florian kan fokusera på mig istället för på löptikar... Alla våra tikar löper verkligen nu...
 
Tack snälla Anna och Jens, Svassas Kennel för att jag och Florian får bo hos er och åka med er!
 
Foto: Camilla Karlsson, Litbild
 

2013-01-18
11:17:24

Det är hundarna som får betala priset
Det diskuteras som ni säkert vet just nu mycket om exteriöra överdrifter inom raser. Avel där hundars hälsa har förbisetts. Schäferns utveckling tas ofta upp som ett exempel.
 
I standarden står det tydligt att Schäfern ska ha en rak rygg som övergår i ett lätt sluttande kors.
 
Men den trend som har skapats är desto brantare kors desto snyggare.
 
Och jag tycker inte alls att det är en ovanlig trend, inte bara inom schäfern utan även i andra raser. Jag kan även se en trend i min egen ras, Bearded Collien. Desto mer vinklar desto snyggare. Desto kraftigare kropp desto snyggare. Desto mer päls desto snyggare. Desto vitare tassar desto snyggare osv.
 
Men egentligen så spelar det ingen om jag så skulle tycka att en beardies med rosa päls och vingar är det snyggaste som finns. Det spelar ingen som helst roll.
 
För utställning handlar egentligen inte om vad du, jag eller domaren tycker är snyggt. Utställning går ut på att döma hundarna utifrån hur pass mycket dem liknar standarden. Inte hur "snygg" den är.
 
Det börjar bli farligt när det pratas om "tycke och smak" gällande vad som är snyggt och inte, för det är oftast då, när man fokuserar så himla mycket på vad man själv tycker är snyggt, det allra viktigaste glöms bort. Hälsan.
 
Se på filmen nedan och jag tror och hoppas att vi alla kan enas om att detta inte är snyggt. En sjuk hund är inte snygg och ingen vill ha en sjuk hund, inte du, jag eller någon.
 
Vi måste alltid sträva efter en sund avel med sunda hundar både fysiskt och psykiskt. Det får aldrig glömmas bort. Det får aldrig gå så här långt:
 
 
 

2013-01-17
14:26:00

Busiga Felix!
Två bilder på en busig och ursöt Felix! Jag tycker i alla fall att han är söt, lite fulsöt så där, men om du skulle fråga sambon min, då skulle han likt en del andra bara ruska på huvudet och skratta!
 
Vad tycker ni? Söt, fulsöt eller bara ful?


2013-01-16
14:45:00

Mål 2013
Cleos enda mål för i år är att få ett sista godkänt resultat i nybörjarklassen så hon får sin titel RLD N.
 
Sveas mål i år är att få två godkända resultat i nybörjarklassen så att hon får sin titel RLD N.
 
Florian har jag satt upp flera mål för i år.
 
  • Han ska gå ett MH
  • Tävla i rallylydnad och vinna titlarna RLD A och RLD M
  • Vara startklar i lydnadsklass 1
  • Vara startklar i agility, både hopp och agilityklass.

Dröm mål:

  • Kvala till SM i rallylydnad
  • Tävlat i lydnadsklass 1
  • Tävlat i agility, både hopp och agilityklass
 
Höga mål, men inte orealistiskt höga.
 
Eller vad tror ni? Kommer vi klara det? Har ni satt upp några mål i år?
 
Det blir ännu ett år fyllt utav rallytävlingar, kul! Denna bild är från när Svea gick sin första godkända runda!
 
Foto: Camilla Karlsson, Litbild
 
 

2013-01-15
23:14:04

Ny design!
Japp, jag tröttnade på den förra designen och bytte till denna, är inte helt nöjd ännu och det kommer bli fler förändringar, vill gärna få in kategorierna och arkivet under senaste inläggen, byta texten "min blogg" till mathildas hundar och få upp länkar till presentationer utav hundarna högst upp där kategorierna är och så ska jag få in en nedräknare till sveas valpar också...
 
Men vad tycks än så länge? Bättre eller sämre? Är bakgrundsfärgen bra eller är den för mörk?

2013-01-15
18:19:00

BIR och BIM
 
BIR: NORDJV-11 NOV-11 SE NO U CH Potterdale Golddust
BIM: SE FI LV U CH FI V-11 Farmarens Made in Sweden
 
Det är inte varje dag vi står som både BIR och BIM, men det är himla roligt när det händer!
 
 

2013-01-12
12:58:12

My Dog
Delar med mig utav några bilder på hundar från My Dog.
 

2013-01-11
20:06:41

Parat och klart!
Nu har kärleksparet Svea och Brian nyss parat, så nu håller vi tummarna för att det blir valpar om 63 dagar, eller närmare bestämt den 15 mars. Nedräkningen har börjat! Någon som vet förresten hur man fixar en nedräknare till bloggen?
 
Kommer antagligen tillbringa varje dag, från och med nu med att leta efter dräktighetstecken... Hoppas, hoppas, hoppas att det blir valpar nu! I så fall så blir det både min och Sveas första valpkull!
 
Åh så roligt det kommer att bli! Håll tummarna nu!
 
En hel hög med sånna här sötnosar vill vi ha!

2013-01-10
12:39:00

Resumé Mål 2012
 

Cleos enda mål för 2012 var att hon skulle få Bearded Collie klubbens allround plakett. Det var tänkt att hon skulle få den genom att göra ett godkänt anlagsprov i viltspår, men så blev det inte utan vi tävlade i rallylydnad istället och hon fick sin allround plakett!

 

Sveas mål var också att få allround plaketten genom ett godkänt anlagsprov i viltspår, men även där så tävlade vi i rallylydnad istället och hon fick sin allround plakett! Jag hade även satt upp som mål att hon ska vara redo för att starta en nybörjarklass i rallylydnad och hon har till och med hunnit tävla och få en godkänd runda! Inom agilityn så hade jag som mål att slalomen ska få bättre flyt och helt ärligt så har jag tränat väldigt lite agility i år, så den punkten har vi inte uppfyllt. Till vardags ville jag att hon skulle bli säkrare runt nya hundar och vid hundmöten, hon har tidigare varit något osäker men under året så har hon mognat otroligt mycket och hon är numera mycket lugnare vid hundmöten, så den punkten tycker jag absolut att hon uppfyllt. Hon skulle få prova på att vara ensam och det har hon visat att hon kan vara utan några problem. Inom utställning så önskade jag att hon skulle fått ett norskt championat, men det har hon inte fått, men vad gör det när hon fått ett lettiskt championat och ett internationellt championat? Jag hade även som mål att hitta en snygg och trevlig hane att para Svea med, och nog alltid har jag hittat honom. Det blev ju Brian!


Florians mål var att komma ut på rallylydnadsbanorna och att innan årets slut ha kvalat till fortsättningsklass och vara startklara i den klassen och det kan jag väl säga att vi klarat med bravur? Han har töntigt lätt klarat av både nybörjarklassen och fortsättningsklassen och är nu startklar i den avancerade klassen. Jag kan lite kaxigt säga att vi absolut skulle ha kunnat klara av den avancerade klassen också, men jag har inte velat stressa och har låtit honom vila istället. Inom agilityn hade jag som mål att slalomen och gungbrädan ska fungera bra och jag hade som ett litet drömmål att vi skulle ha startat en mindre agilitytävling. Vi har tränat väldigt lite agility i år, så slalomen kräver fortfarande en del träning men gungbrädan tycker jag fungerar bra. Vi har inte startat någon agility tävling. Inom utställning så önskade jag att han vunnit ett estniskt championat, men det har han inte gjort men det blev ett lettiskt championat istället. Jag önskade även att Florian möjligtvis har charmat till sig någon beardiesflicka för parning och han har inte bara fått en flicka på besök utan flera, vilket är super roligt! Florian skulle också få prova på att vara ensam hemma och det har han visat att han klarar av utan några problem.


Jag hade själv som mål att vara en så bra ledare som möjligt på utställningsträningarna och det tror jag att jag har lyckats med eftersom att intresset ökar varje dag.

Jodå, nog har vi klarat av målen för 2012 bra, lite dåliga har vi varit på att träna agility men det ska vi ändra på till nästa år!

 

Hade ni några mål för 2012? Klarade ni dem eller inte?

 

En nervös tjej med duktig hund som tävlade för första gången i rallylydnad.


2013-01-09
20:54:58

Potterdale Golddust
 
 
Här kommer filmerna från när Brian, NORDJV-11 NOV-11 SE NO U CH Potterdale
Golddust representerade grupp 1 i tävlan om Best in Show och visst gjorde dem det bra? Vi är väldigt nöjd med hans insats, det är inte alla hundar som skulle klara av en miljö som stora ringen men Brian trivs i rampljuset! Det var många fina hundar med och vi hade inte förväntat oss en placering. Han är trots allt bara en liten pojk på bara 2 år och behöver fortfarande tid till att mogna innan han kommer i sina glansdagar.
 
Vann gjorde en Lakeland terrier, följt utav Amerikansk cocker spaniel, American akita och en Borzoi.
 
 
 

2013-01-08
18:13:00

Potterdale Golddust
 
Brian, NORDJV-11 NOV-11 SE NO U CH Potterdale Golddust, mammas lilla älskling vann gruppen på fredagens tävlingar i Göteborg. Det känns lite smått overkligt! Så himla roligt!
 
Och jag måste tillägga att jag inte är världens bästa fotograf/kameraman när jag är nervös/överlycklig, men ekipaget lyckades på nå vänster fastna på en bild i alla fall, resten av bilderna var suddiga eller så hade jag kapat någons huvud eller ben...
 
Filmen från BIS finalen kommer i ett senare inlägg.
 
Notera mammas min, när hon förstår att han vunnit: Aa men guud!
 
 
 
En parantes: Det är inte jag som skriker som en idiot, det står Linnéa för. Min sambo är den som tar ut segern i förskott och jag är den som i vanlig still säger men ge dej och tjatar om att jag ska svimma och få en hjärtinfarkt...

2013-01-07
16:49:00

Borta bra men hemma bäst
 
Denna helg har minst sagt varit lyckad!
 
Torsdagens resultat har ni ju fått höra men fredagens resultat har jag ännu inte hunnit uppdatera er om. Svea blev BIM och vann sitt efterlängtade cacib och blev internationell champion och blev även crufts kvalificerad. Hon var riktigt taggad i ringen och hon var riktigt rolig att visa! Mammas valp Alicia slog till med att bli BIR-valp och BIS-2 valp igen! Brian blev BIR samt crufts kvalificerad och förvånade oss alla med att ta sin tredje grupp vinst och kvalificera sig till söndagens Best in Show final!
 
Vilket var otroligt roligt men ställde till det för oss eftersom att hyrbilen skulle lämnas tillbaka på lördag förmiddag, så vi löste det genom att familjen dumpade mig, Linnéa, Brian och en hög med packning i Göteborg! Kennelklubben betalade bara en hotellnatt så tack vare vår vän Louise så fick vi klämma in oss i hennes lägenhet på 30 kvadrat. Jag och Linnéa klämde oss ner i hennes bäddsoffa och Brian sov i Louise säng. Kvällen efter bodde vi i lyx på Gothia Towers fyrstjärniga hotell och åt en super god hotellfrukost!
 
Linnéa visade Brian i BIS-finalen och dem gjorde en superfin runda men blev inte placerade i den höga konkurransen. Vi är otroligt stolta och lyckliga över helgens resultat!
 
Det var ett glatt gäng med tonvis av packning som klev på tåget i Göteborg och delade djurvagnen tillsammans med 25 hundar och en hamster. Ni kan tro att det var trångt, men det gick bra! Brian som innan helgen aldrig åkt varken spårvagn eller tåg, skötte sig som ett proffs! Närmare ett på natten var vi hemma och jag tror vi alla slocknade så fort vi lagt huvudet på kudden. Borta bra men hemma bäst.
 
Filmer och bilder från helgen kommer.

2013-01-04
11:30:00

Vi har inga utställningshundar
"Utställningshundar"  -  Alltid nytvättade och borstade. Dem får absolut inte bli lortiga, därför är längre promenader uteslutna. En regnig dag, då motioneras dem på löpband. Skogspromenader är absolut uteslutna, dem kan ju faktiskt snubbla på en sten och vricka tassen. Soffpotatisar och korkade hundar som inte kan något annat än stå eller att gå i vänstervarv. Dem får absolut inte leka tillsammans då dem biter av varandra pälsen osv.
 
Fördomar mot utställningshundar finns det och begreppet "utställningshund" är ofta förknippat med något negativt. Förhoppningsvis så stämmer detta inte in på många hundars liv, men jag vet att det tyvärr finns hundar där detta är en del av deras vardag.
 
Vi har inga "utställningshundar", vi vill överhuvudtaget inte förknippas med något av ovanstående. Vi har i första hand hundar, vanliga hundar. Utställning, det är en liten hobby vi har vid sidan av allt annat som hör till hundlivet.
 
För oss är det inte viktigt att vinna massor med röda rosetter, det är inte därför vi har hund.
 
Våra hundar kanske inte har de allra vitaste tassarna eller har den allra längsta pälsen eftersom att dem titt som tätt badar i ett lerhål eller leker jaga med varandra så att pälstussar ryker. Men vad gör väl det?
 
Vi har lyckliga hundar.
 

2013-01-03
19:13:00

Wow! Vilken dag!
 
Dagens absoluta höjdpunkt. Mammas hund Alicia, Farmarens Pure Dynamite debuterar i valpklass och vinner Best in Show 2, endast slagen utav en snygg tibetansk terrier.
 
Hon var så himla duktigt! Hon har aldrig visats på utställning eller varit i en miljö som detta förut men hanterade allt galant! Hon skötte sig som en riktig stjärna även i stora ringen med allt som det innebär; starka strålkastare och pampig musik. Japp, vi är stolta!
 
Dagens andra höjdpunkt var när lilla busiga Felix gick och vann öppenklassen! Det var så häftigt! Linnéa sa innan hon gick in att hon skulle vara nöjd med ett excellent eftersom att det var så otroligt många vackra hundar i hans klass. Vackra långa pälsar och hundarna presenterades till perfektion.
 
Jag tror minsann Linnéa fick lite prestationsångest när hon såg hur perfekt fixade de övriga hundarna var när vi själva höll på att fixa den där (jäkla) tofsen i en timme typ...
 
Brian blev fyra bästa hane och Svea blev trea bästa tik med reserv cacib. Hoppas på ett cacib imorgon!
 
Det har varit en minst sagt bra dag och nu ska vi vila upp oss inför morgon dagen genom att glo på tv och käka godis! 

2013-01-03
10:49:00

Shih Tzun Felix
Denna krabat kan vara den häftigaste Shih Tzun jag mött! Detta är en herre med mycket fart i! Självförtroende har han så det räcker och blir över! Och charmig är han till tusen...
 
Linnéa har alltid haft en liten dröm att äga en egen Shih Tzu och visst kan jag förstå henne. Men det som får henne att tveka är pälsvården. Även fast man kanske inte kan tro det så kräver denna lilla krabat många fler pälsvårdstimmar än beardiesen.
 
En stor anledning till det är att Shih Tzus har en mjuk päls, beardiesen ska ha en sträv päls vilket gör att den inte tovar lika lätt.
 

2013-01-02
10:32:36

Mot Göteborg!
Idag åker vi till Göteborg för att ställa ut på My Dog. Det blir en liten familjetripp så här mitt i veckan! 
 
Ska ni dit? Ställer ni ut eller kollar ni bara?
 
Vi åker mest för Sveas skull, domaren som plockade fram Svea till finsk vinnare dömer nämligen ena dagen och det skulle vara kul om hon fick sitt sista cacib till sitt internationella championat. Och eftersom hon har dragit ut med att börja löpa (duktig tjej!) så kan hon ställas både nu och på specialen i slutet av januari. Sen blir det förhoppningsvis valpar och ett längre uppehåll från utställningarna.
 
Mamma ska även ställa ut sin Brian och sin valp Alicia som ska debutera! Sen har vi en liten mini hund som syrran ska ställa ut åt våra vänner. Shih tzun Felix. Världens sötaste! Kan visa en bild på honom sen.
 
Vi har dock ett problem... Vår kära bil har dött! Så han är hos doktorn som ska försöka väcka liv i pärlan.
 
Som tur är så ingår det en hyrbil i försäkringen så nu ska vi försöka packa en volvo med alla sjuttioelva hundsaker, tre och en halv hundar och fem människor. Hur nu det ska gå? Hur gör vanligt folk med vanliga bilar när dem åker på utställning?
 
Vi är redigt bortskämda med våran hund bil där allt och lite till får plats!
 
Ja juste, jag glömde en sak. Man får betala extra om det finns hundhår i bilen... Jippie. Blir till att täcka hela bilen med lakan...
 
Jaa, nä men jag ser framemot att sitta inklämd i en bil i sex timmar. Or not.
 
Jag saknar pärlan!