Mathildas Hundar

2011-05-31
18:00:00

Utställningsträning
Nu ska jag cykla ner till utställningsträningen vid Högskolan. Det är sista utställningsträningen för i vår, men var inte oroliga. Vi börjar sen i augusti igen och tränar inför Högbo utställningen. Jag tar med Florian så får han springa av sig så att han är något sådär lugn när vi kommer tillbaka. Han är helt knäpp nu när Cleo löper! Det är verkligen inte lätt att gå på promenader ensam, för så fort han får tillfälle så ska han till Cleo. Han fattar liksom inte att när Cleo visar hela tandraden och morrar djupt, då betyder det nej. Men han ska vänja sig så är det bara!


2011-05-31
17:00:00

Mina önskemål

När vi ändå är inne på ämnet hundkläder så tänkte jag ta upp vad jag vill förbättra med mina hundkläder.

Boots: Jag använder boots till mina hundar när det regnar ute och jag vill hålla dem torra och rena. Men även innan och under hundutställningar för att hålla deras vita tassar vita. Det funkar oftast toppen men det problemet som jag har och säkert även många andra har, det är att bootsen inte alltid sitter kvar.

Därför önskar jag att bootsen görs med kardborrband hela vägen runt och inte bara en liten bit. Så att man kan spänna fast så hårt som det behövs. Jag vill även att det ska finnas olika boots för fram och bak, så att bootsen i bak spänns fast över hasen. Bättre passform som göra att bootsen inte åker av lika lätt. Sen vill jag att dem ska vara högre! Jag som beardisägare vill att bootsen ska täcka allt benhår och inte bara det längst ner. Till sist det viktigaste: Dem ska vara hållbara! Eftersom att jag använder mina väldigt väl och använder dem under blöta skogspromenader och cykelträningar så spricker dem ofta och förlorar därmed dess funktion.

Regnoverall: Så fort det regnar ute så använder jag regntäcke på mina tre, för att förhindra att hela lägenheten luktar blöt hund och liknar mer eller mindre ett badhus efter våra dagliga promenader. De regntäcken som jag har är toppen! Men dem kan förbättras..

Det är nämligen så att jag vill ha hela hunden torr, inte bara vissa delar. För mig vore det toppen om regntäckena kunde täcka halsen så att dem sträcker sig upp mot huvudet. Det finns sådana täcken för hästar, så jag vill att det även ska finnas för hundar! Då slipper allt hår på bröstet och halsen bli blött. Jag skulle även önska att det fanns tiktäcken. De täcken som jag använder har nämligen ett stort hål på magen, anpassade för att hanhundar ska kunna kissa. Men tikarna behöver ju inte ha ett hål där, därför skulle jag vilja ha tiktäcken. Så att deras päls på magen inte blir blöt och lortig.

Det vore även bra med en fleeceoverall som uppfyller dessa krav.


2011-05-31
15:00:00

Hundkläder som är OK
Detta är kläder som jag tycker är funktionella och snygga. Detta använder jag mer än gärna till mina hundar. Bootsen är från Isabel Brodin. Den kabelstickade tröjan och reflextäcket är från Hööks. Regnoverallen och fleeceoverallen är från Hurtta.


2011-05-31
11:45:38

Hundkläder
En sak som jag aldrig har förstått är varför man ska klä på sin hund kläder när den inte behöver? Det är en sak om kläderna uppfyller en funktion så som att hålla hunden varm eller torr. Men när man börjar använda sina hundar som leksaksdockor, då tycker jag att man gott för långt. Hundarna mår säkert inte dåligt av att vara utklädda men jag tycker att en hund ska vara en hund och inte en docka...

Håller ni med mig eller ej?2011-05-30
12:45:00

Favoritbild

Detta är min absoluta favoritbild! Farmarens Hallo Dollie "Dollie" vinner BIR i Högbo och jag tror att det syns att mamma blev riktigt, riktigt glad? ;)Foto: Camilla Karlsson, Litbild


2011-05-30
12:00:00

Raspresentation: Portugisisk VattenhundUrsprung och användningsområde:
Portugisisk vattenhund är en mycket gammal ras. Det finns tecken som tyder på att den kan dateras tillbaka till omkring 600-talet före Kristi födelse. Den portugisiska vattenhunden kan ha varit Romarrikets ”Lion Dog”. År 1297 skrev en munk om hur en sjöman blivit räddad ur hög sjö utanför en portugisisk by av en hund med svart, strävt, långt hår, klippt från sista revbenet och med en tofs på svansspetsen. Den beskrivningen illustrerar pälsen och klippningen av dagens vattenhund.

Rasen tros ursprungligen komma från inre Asien när den landade i Portugal, där togs dess vilja för vattenarbete tillvara och utvecklades av fiskarna. Den vaktade även sin husses båt och dess redskap och mottog samma betalning som en vuxen fiskare, dvs. fiskar. När det inte var fiskesäsong, gick hundarna tillsammans med fåren och livnärde sig främst på vilda kaniner.

Den portugisiska vattenhunden var tidigare en vanlig syn kring fiskebåtarna runtom den Portugisiska halvön. Numera finns de i störst antal på Algarvekusten. Tidigare hade varje fiskebåt en eller flera vattenhundar stolt stående i stäven, noggrant iakttagande när näten halades ombord. Antalet vattenhundar bestämdes av båtens storlek. Tålmodigt väntade hunden på att en fisk skulle försöka fly, då den utan kommando omedelbart dök i vattnet för att hämta tillbaka den flyende fisken. Dessa beundransvärda dykegenskaper användes även till att apportera trasiga linor och tappade redskap, ner till ett djup av 4 meter.

Även i Spanien användes dessa hundar i stort antal. Spanjorerna nyttjade hundarna till att föra meddelanden mellan båtarna, och från båt till land när den Spanska Armadan seglade i engelska vatten. Vattenhundens starka, musklade ben och skuldror, tillsammans med dess häpnadsväckande starka, piskliknande svans, gör det möjligt för den att simma avsevärda distanser. Sträckor på upp till 8 km i tempererat vatten är dokumenterade.

Utseende:

Portugisisk vattenhund är en mellanstor ras, en vuxen hund väger ca 18–25 kg. Mankhöjden enligt rasstandarden är för hanhund 50-57 cm, med idealhöjd 54 cm och för tik 43-52 cm, med idealhöjd 46 cm. Vattenhundarna skall vara proportionerligt byggda, kraftiga och muskulösa.

Vattenhundarna kan ha olika sorters päls, allt ifrån ganska lång, vågig och lätt glansig, till den krulliga varianten som har kortare, mer strävt hår, som bildar kompakta lockar. Pälsen får vara helt svart eller brun, eller dessa färger kombinerat med vitt. Även enstaka helvita exemplar finns.

Den traditionella klippningen, som också är den som gäller vid utställningar i Sverige och övriga FCI-anslutna länder, innebär att håret på nosen, bakdelen och större delen av svansen klipps mycket kort, övrig päls inkl den yttersta tredjedelen av svansen lämnas oklippt. Detta är den klippning som tillämpades på vattenhundarna när de användes som brukshundar i Portugal. Det finns en förklaring till varför de klipptes just så: bakdelen - för att ge hunden större rörelsefrihet vid simning, nosen - för att förhindra att päls skymmer sikten när de simmar och dyker. Huvud och bål lämnas fullpälsade för att värma och skydda vitala organ samt för att fungera som flythjälp, frambenen lämnas oklippta, som skydd då hunden med egen kraft skulle kunna ta sig upp i båten. Slutligen lämnas en vippa på svansspetsen för att förstärka svansens effekt som roder.

Temperament:
En portugisisk vattenhund är ofta mycket tålmodig mot barn och andra djur, vilket gör den lämplig som familjehund. Den älskar att vara i händelsernas centrum. Där det är som mest livat, där finner du din vattenhund. Där barnen springer och ramlar över den, envisas den med att ligga kvar, med ett vakande öga över allt som sker. Ofta är hunden en pålitligt barnvakt, som inte låter småbarn lämna tomten utan en vuxens tillsyn. Den älskar att busa och är med på alla upptåg du kan hitta på. Vad som är ett måste för en hund av denna ras, är möjligheten till fritt springande i naturen flera gånger varje vecka.

Temperamentsmässigt ska en vattenhund vara godmodig och vänlig, oftast utan att vara överdrivet förtjust i främmande människor. Det är en utpräglad familjehund, som är oerhört lojal. Den uppfattas av rasentusiaster som mycket intelligent, då den snabbt kan genomskåda ditt och andras beteende.

En vattenhund ger sig normalt inte in i slagsmål med andra hundar utom när den är tvungen. Den ska undvika slagsmål så långt som det är möjligt, då flera hundar skulle kunna samarbeta på en liten båt. Blir den däremot attackerad, backar den inte utan slåss för att vinna. Man kan således känna sig trygg i sällskap med en vattenhund, då den inte skulle tillåta någon av familjens medlemmar att komma till skada.

Aktivering
Då rasen är aktiv och behöver mycket stimulans för att må bra är det viktigt med aktivering, både fysiskt och mentalt. För att hunden skall må bra behöver den ordentlig motion varje dag, och även en del hjärngymnastik. Hitta gärna på problem för hunden att lösa, lär den lite trick och konster och låt den leta efter saker, det uppskattar de flesta vattenhundar. Vattenhunden är en apporterande hund och den vill gärna bära föremål. Banna inte hunden när den hämtar vantar och skor för att bära, utan byt hellre ut mot ett föremål som den får bära. På sommaren är simning en idealisk form av träning för vattenhunden.

Övrigt:
1994 fick rasen sin första räddningshund, och vi kan ståta med Europa- och Världsvinnartitlar i utställningssammanhang. Internationellt finns det vattenhundar som arbetar som blindhundar, narkotikahundar, terapihundar samt servicehundar. Rasen har också viltspårschampions, både i Sverige och i vårt grannland Norge.

Vad man aldrig får glömma är rasens mångåriga historia. En vattenhund skulle kunna utföra sina uppgifter utan kommando och kan därför vara ganska egensinnig om den vill. Motivationen måste vara stor om den ska utföra sina arbetsuppgifter på ett, för oss, tillfredsställande sätt. Det medför att den inte är lika lätt att träna som en hund av utpräglad bruksras. En vattenhund lär fort och därmed ledsnar den fort. Man måste därför vara utrustad med en stor portion tålamod och humor om man vill nå långt med sin hund inom de olika bruks- eller lydnadsgrenarna. 

Denna ras anses vara allergivänlig. Detta främst p.g.a. att den saknar underull och fäller sparsamt.
Text och bild: http://www.portugisisk-vattenhund.nu2011-05-29
18:53:00

Raspresentation

Jag har gjort en ny kategori här i bloggen där jag kommer att skriva och lägga ut bilder på olika raser. Först ut är en utav mina favoritraser Portugisisk Vattenhund och det inlägget dyker upp imorgon runt kl 12.00 :)


2011-05-29
17:38:55

Born to win - Breed to succeed

Denna bok är nyast i vår boksamling den är skriven av den världskända Norska älghundsuppfödaren Patricia Craige Trotter. Det ska bli riktigt intressant att läsa den!

Har någon av er läst den? I så fall, vad tyckte ni om den?

BORN TO WIN - Breed To Succeed by Patricia Craige Trotter


2011-05-29
16:49:00

Bearded Collie - Världens underbaraste hundras


En film om Bearded Collien där jag och min syster Linnéa medverkar i vissa delar.

2011-05-29
14:17:00

Bildbomb nr 2, Hässleholm 2011


2011-05-28
18:46:41

Österbybruk 2011 Domare: Lars Widén
Idag var vi i Österbybruk och ställde ut för Lars Widén som dömde Beardis för första gången. Det var endast 14 st anmälda vilket är ett riktigt botten rekord för Beardisarna. Vi måste se till att öka rasens popularitet!

Hundarna var toppen duktiga idag och dem får mer rutin för var gång. Mamma hjälpte mig att visa Svea då jag hjälpte Ulla att visa hennes ungtik Hairbodys Here comes the Sun "Märta-Louise". Märta-Lousie visade sig så bra att hon blev 2 bästa tik. Grattis matte Ulla! :)

Men domaren tyckte även om Scott och Svea, så pass mycket att det slutade i att Svea vann sitt första BIR och Scott vann BIM och sitt sista cert och blev därmed både svensk och norsk champion! Både jag och Ulrica är jättestolta över våra hundar! :)

Resultat:

Ramsgrove Borkason "Scott": Excellent 1 ÖK 1 BH CERT CHAMPION BIM
Farmarens Made in Sweden "Svea": Excellent 1 ÖK 1 BT CERT BIR2011-05-28
17:54:00

Bildbomb nr 1, Hässleholm 2011
Bilderna får tala för sig själva :)


2011-05-28
11:25:00

Hässleholm 2011 Svea i öppenklass tikar Domare: Janet Lewis


"Svea" Farmarens Made in Sweden skötte sig väldigt bra på Bearded Collie specialen i Hässleholm. Jag är väldigt stolt över henne! Hon är min prinsessa! :)

2011-05-27
18:27:00

Farmargänget på promenad!
Hundarna älskar att springa tillsammans och busa på ängarna! Gissa om dem var trötta efteråt?


2011-05-27
16:21:00

Norwich Terrier valpar
Nu ska ni få se vilka sötnosar som mamma har hemma. Dem börjar flytta till sina nya hem imorgon, så jag får passa på att gosa med dem riktigt mycket nu! :) En av dem röda tikarna ska stanna kvar med mamma. Farmarens Hot Red Baby ska hon heta i stamtavlan men vad hon ska kallas för, det är inte bestämt ännu. Jag röstar för Kelly men mamma får ju faktiskt bestämma själv.


Den vänstra ska stanna hos oss.

2011-05-27
15:38:00

Då ska vi bada igen!

Scott och Svea ska ställas ut i Österbybruk på lördag så jag är hemma hos mamma nu och ska snart stoppa in Svea i duschen nu så att hon blir ren och fin :) På söndag ska jag sitta ringsekreterare så jag har fullt upp i helgen, men det dyker upp några tidsinställda inlägg.

Här är några bilder från förra fredagens bad, då lät jag Svea torka ute i valphagen med handukar på marken för att sedan snabbt föna den sista fukten ur pälsen. Jättesmidigt! Men det går ju inte idag.. Inte i det här regnet...


2011-05-27
12:21:00

Tomater!

Efter utställningen i lördags stannade vi till på en jättesöt tomatodling. Det var en vanlig familj som odlade och sålde tomater. Dem lämnar dörren öppen så att vem som helst kan komma in och plocka på sig tomater sedan lägger man pengarna i en skål. Dem hade alla möjliga sorters tomater och dem var toppen goda!


2011-05-26
20:08:33

Hur söt kan man bli?
Tog den här bilden i helgen på Linnéas hund Duncan. Han är så söt och så otroligt charmig! Så här sitter han och kollar på Linnéa tills han får godis. Om hon dröjer med att ge godiset, då lutar han huvudet åt ena hållet och ser ännu sötare ut! :)


2011-05-26
15:14:00

Hässleholm 2011 Öppenklass hanar Domare: Filip Jonsson


"Scott" Ramsgrove Borkason tävlar i öppenklass hanar för domare Filip Jonsson.

2011-05-26
12:27:00

Kisskydd
I Hässleholm köpte vi kisskydd till Florian. Detta är verkligen toppen! Man spänner enkelt fast den med kardborrband runt magen. Jag kommer att använda den när Florian är nytvättad och främst på hundutställningar för att undvika att han kissar på pälsen. Det blir mycket enklare att hålla honom ren och han kommer att lukta mycket bättre!

Man kan även använda kisskyddet för hundar som har svårt att hålla tätt och lyfter på benet inomhus då sätter man kisskyddet lite längre bak och lägger i en binda.

Det problemet har dock inte jag utan jag kommer att använda det för att undvika att han kissar på pälsen.

Detta kisskydd köpte vi på Häromi's för ca 80 kr.2011-05-25
17:33:00

Mat och Vatten
I Hässleholm köpte vi en ny matskål till hundarna på Häromi's så att jag kan använda vår mat- och vattenskåls ställning som jag köpte på Ikea för ett bra tag sedan. Jag tyckte det blev riktigt snyggt och nu behöver hundarna inte böja sig ner så mycket för att äta eller dricka.2011-05-25
14:19:00

Hässleholm 2011 Domare: Filip Jonsson
Resultat:

NV-09 Ramsgrove Borkason "Scott" : Excellent 2 ÖKL 2 BH R-Cert R-CACIB

CIB SE NO FI CH Farmarens Florian Prinzkrona "Florian" : Excellent 4 CHKL CK

CIB SE NO EE CH Farmarens Weeping Willow "Duncan" : Excellent CK BIR-VETERAN

Farmarens Made in Sweden "Svea" : Excellent

SE CH Farmarens Hallo Dollie "Dollie": Excellent 2 CHKL CK 3 BT

Antal anmälda: 55 st

Scott:
Duncan:


Florian:Vinnarna:

SE UCH DK UCH Double Happy Smartness BOB and SE UCH NO UCH NV-09 SE V-10 Alistair's Fly Me To The Moon BOS

GRATTIS !

2011-05-25
12:16:00

Nya halsband

Vi hämtade ju våra nya halsband i Hässleholm från Anna Lycksäter och jag är toppen nöjd! Dem blev precis så som jag förväntat mig om inte ännu lite bättre !

Så nu har Cleo ett nytt ljusblått och ett gammalt ljusrosa halsband, Svea har ett nytt lila och ett gammalt rött halsband och Florian har ett nytt grönt och ett gammalt svart/guldigt halsband. Fast jag kommer nog låta dem låna varandras också, det är ju kul att variera lite ! :)

Besök hennes hemsida: woff.se


De nya halsbanden.


De gamla halsbanden.

2011-05-25
11:29:56

Hässleholm 2011 Bästa tik Domare: Janet Lewis


"Dollie" Farmarens Hallo Dollie tävlar i bästa tik.

2011-05-25
10:06:24

Hässleholm Bearded Collie Special Domare: Janet Lewis
Resultat:

NV-09 Ramsgrove Borkason "Scott" : Excellent 2 ÖKL 4 BH R-cert

CIB SE NO FI CH Farmarens Florian Prinzkrona "Florian" : Excellent

CIB SE NO EE CH Farmarens Weeping Willow "Duncan" : Excellent 2 VETKL CK

Farmarens Made in Sweden "Svea" : Very Good

SE CH Farmarens Hallo Dollie "Dollie": Excellent 2 CHKL CK 3 BT

Antal anmälda: 94 st

Dollie:


Duncan:Scott:Florian:


Vinnarna:

SE UCH DK UCH Double Happy Smartness BOS and Typografens Network Netiquette BOB

GRATTIS!

2011-05-24
17:50:00

Utställningsträning
Nu ska jag cykla iväg för att vara instruktör på utställningsträningen. Vi håller till på grusplanen vid Högskolan i Gävle, 18.30. Jag hoppas att det kommer många idag! Förra gången hade det regnat så då var det bara en tapper matte som kom... Jag tar med mig Svea så får hon springa av sig lite och träffa nya hundar :)


Utställningsträning hos Camilla Karlsson i Fjäl.
Foto: Camilla Karlsson, Litbild

2011-05-24
13:30:41

Hässleholm 2011, Resan dit

Jag, Linnéa och mamma börjar vår resa mot Hässleholm med ett glatt humör. Mamma är glad över den nya gpsen som hon införskaffat i veckan och visar glatt upp alla funktioner. Den hittar överallt, man kan till och med gå eller cykla med och man kan prata med den och den fattar vad man säger. Låter ju toppen och vi försöker alla prata med gpsen. Resan är toppen ända tills gpsen helt plötsligt ändrar rutt och ber oss svänga av E4an. Mamma är tveksam men gpsen ska ju ha rätt så vi lyder den och svänger av. Vägen ser oroväckande liten ut och mindre blir den. Jag och Linnéa sitter och skrattar åt mamma som nyss berättat om hur bra den här gpsen skulle vara. Och ännu mer skrattar vi när asfaltsvägen övergår till att bli en grusväg!Till sist kommer vi ut på en asfaltsväg:


Sen åker vi förbi gubben som man ska vinka till, för annars får man otur!


Och därefter Svista Värdshus eller Svinstia Värdshus som jag trodde att det hette när jag var mindre och inte riktigt kunde läsa...


Vi närmar oss Uppsala


Vi stannar och rastar hundarna på ett jättefint ställe med utsikt över vattnet


Vi åkte förbi ett Quarter stuteri och hästgalna som vi är åkte vi extra sakta förbi


Därefter var vi framme i Vingåker och då hade vi inte tid för att fota något utan då var det shopping dags! Vi fick inte med oss så mycket kläder, men desto mer skor... Hela 11 par skor blev det tillsammans! Är det billigt så är det ! :)

Väl framme i Kristiansstad och hos Anna Westling träffade vi hennes söta "Nike" Farmarens Nonesuch därefter bjöd Anna på en jättegod paj och sedan somnade vi mätta och belåtna.


Nike


2011-05-24
11:52:59

Olycksfågeln Florian...

Det var verkligen en dag fylld av kaos igår... Resan hem från Hässleholm gick bra men trötta var vi! Jag sov riktigt länge på morgonen och vaknade inte förrän runt 11. Då var hundarna kissnödiga så jag slängde på mig kläderna för att gå ut på en riktig långpromenad. Florian var helt galen då Cleo löper och Svea hade världens överskottsenergi så jag går ner till fotbollsplanen för att låta tjejerna springa av sig. Då kommer en tjej med en ung springerspaniel tik som mina tjejer direkt springer och hälsar på, strax därefter kommer en tjej med en ung staffordshire bullterrier tik. Ägarna tycker att det är kul att dem ska leka, men jag försöker lugna ner mina hundar som blir lite väl stressiga och även Florian som har fullt upp med att hålla koll på Cleo i röran.

Mitt i allt börjar Florian skrika och jag har inte en aning om varför. Först tänker jag att han bara töntar sig för att jag håller fast honom men eftersom att han inte slutar skrika förstår jag snabbt att så är inte fallet. Jag rabblar upp flera olika orsaker och sjukdomar så som getingstucken, brutet ben, diskbråck, förtöjt ledband mm. Tills jag ser att jag ser av Sveas koppel hänger efter Florians ena baktass. Jag lägger honom lugnt ner och han slutar äntligen skrika.

De andra hundägarna hjälper mig att se över vad som har hänt medans jag håller i Florian. Då är det så att spännet på kopplet sitter fast i huden mellan de främsta trampdynorna. Han måste haft maximal otur och trampat på spännet så att det låses upp. Vi försöker få bort spännet men det sitter riktigt ordentligt fast och vi får inte bort det då det gör jätteont för honom.

Så jag måste åka till veterinären, men eftersom att jag inte har någon bil ringer jag den som jag alltid ringer när livet är kaos, nämligen mamma. Men hon svarar först inte, så jag fortsätter att ringa om och om igen, tillslut svarar hon men då är hon på jobbet och lägger pipeline på en patient så hon kan omöjligt komma. Så jag ringer Linnéa som enligt mamma ska vara hemma med bilen, jag ringer både hem och till hennes mobil men inte svarar hon. Börjar bli något otålig och tänker att hon ligger säkert och sover... Så jag ringer min pojkvän och tänker att han kan väl i alla fall komma och hjälpa till att gå hem med Svea och Cleo. Men inte heller han svarar! Tänk att ingen kan svara i telefon när man verkligen behöver dem!

Jag pratar med de andra hundägarna och berättar att ingen svarar. De kan inte heller hjälpa till för dem har inte heller tillgång till någon bil så jag gör mig redo för att ta taxi. Jag lämnar Florian med en av hundägarna medan jag springer hem med tjejerna och samtidigt försöker jag att ringa Linnéa och tänker att hon får fan vakna nu. Hon svarar äntligen och jag får fram att hon måste komma till fotbollsplan nu för det är kaos. Nåt mer fattar hon inte men eftersom att hon har legat i badet så slänger hon på sig kläder och tar med hela telefonkatalogen med nummer som vi ska ringa om det är kaos.

När jag kommer tillbaka till fotbollsplan har jag lugnat mig något när jag ser att Florian fortfarande ligger stilla så att han inte har kommit lös och gjort skadan värre. Men han är sten cool och ligger helt stilla. Linnéa kommer snart och jag får förklara för henne vad som har hänt, eftersom hon trodde att han hade fastnat i cykeln och inte kom loss. Så vi bär tillsammans in honom i bilen och kör mot veterinären. Veterinären tar emot oss direkt och vi bär in Florian till ett rum där han får lugnande.

Då kommer vi på att vi måste ju betala veterinären så Linnéa hoppar in i bilen för att åka till sjukhuset för att hämta mammas kontokort. Men eftersom att hon lägger pipelines så kan inte hon komma ut förrän en halvtimme så då tar Linnéa saken i egna händer och åker och växlar sina pengar från Grekland.

Florian sköter sig jättebra och sover lugnt medans veterinären pillar bort spännet från Florians tass. Det hade inte gått hål, men den satt fast ordentligt och det är lite rött och svullet. Vi ska smörja in med lite hydro kortisonsalva för att minska svullnad och förebygga eksem. Florian har varit litte groggy under dagen, men han haltar inte särskilt mycket och nu en dag efter när han sovit ruset av sig så är han lika pigg som vanligt och han är fullt medveten om att Cleo löper.

En tusenlapp för veterinärkostnaden är ingenting i jämförelse med lyckan att ha en frisk hund.

Har ni varit med om ett koppelspänne fastnat på ett liknande sätt?

Jag har varit med om det en gång tidigare då min hunds koppel fastnade i min kompis hunds ljumske, det var också kaos men allt löste sig och det är en helt annan historia som ni nog inte orkar höra på! ;)


Florian mår bra nu :)


Det här är det dumma spänne som satt fast i Florians tass.


2011-05-22
14:35:00

Luxury Crystal Dog Bed
Jag tror att Cleo skulle älska den här sängen... Den kostar ju bara $32,000 ;)2011-05-21
18:00:00

Godkänt anlagsprov i viltspår!

Idag grattar vi Farmarens Give me Five "Oliver" med matte Camilla Karlsson som har avlagt ett godkänt anlagsprov i viltspår!

Många grattis kramar från oss!


Oliver med lillmatte Amanda
Foto: Litbild, Camilla Karlsson


2011-05-21
14:00:00

Hundhalsband
Idag ska jag möta upp Anna Lycksäter för att hämta tre halsband som jag beställt till mina hjärtan. Anna gör otroligt snygga halsband så jag vet att jag kommer att bli nöjd! Besök henne på woff.se !

Här är några av hennes fina halsband:


2011-05-20
18:00:00

CIB SE LT FI U CH FI V-11 Farmarens Made in Sweden "Svea"


Svea är vår lilla filosof. Hon är ofta i sin egna lilla värld och hon lyssnar bara när hon har tid för dig. Det har tagit ett tag att lära känna henne då hon inte är så framåt. Men när du väl lär känna henne då har du en vän för livet.

Hon är en riktig vallhund då hon håller koll på att hela flocken hänger med, om man går åt olika håll då har Svea väldigt svårt för att bestämma vart hon ska vara, det slutar oftast med att hon springer fram och tillbaka och skäller på oss.

Svea har ett lite udda favoritgodis, hon älskar nämligen tomater... Det gäller verkligen att passa fingrarna om du håller i en tomat. ;)

Svea älskar också valpar och bebisar, hon blir jätte mammig då och ska ta hand om dem, speciellt om dem gnäller. Men när valparna och bebisen blir större då är det superkul att busa!

Svea är en svart Bearded Collie tik, född 18/11 -08.
 
 
Meriter:
Utställning: CIB SE LT FI U CH FI V-11
Godkänt vallanlagsprov
SBCs Allroundplakett Brons
 
Svea är parad med Brian, Potterdale Golddust.
Skapa en egen nedräknare gratis - Countdown.se
Stamtavla:
SE U CH Woolpack's Quality Zweet SE U CH Synvillans Power Quest SE U CH Barkly Quest For Fame
SE U CH Woolpack's Power Of Love
Woolpack's Oriental Zweet N'Sour SE U CH Woolpack's No Matter What
Woolpack's Zweet As Mulberry

GB CIB SE FI NO DK U CH
V WW-10 NORDV-04 Farmarens Real Diamond Vinstrikaste 2004

NORD U CH NORDV-97 Potterdale Exellence
vinstrikast 1994, 1995
GB CH Potterdale Premier
Potterdale Pollyanna
CIB SE NO FI DK U CH SV-00 Farmarens Happy Returns vinstrikast 1997 GB CH Potterdale Conclusion
CIB SE NO U CH NV-94 Farmarens Yabba-Dabba-Dii vinstrikaste veteran 1997 helsyster med vinstrikast 1989, 1990.

2011-05-20
12:00:00

RLD N C.I.B. SE NO FI UCH Farmarens Florian Prinzkrona "Florian"

 Florian är hunden du inte glömmer i första taget. Det menar jag verkligen, det går inte att glömma honom. För att
han gör allt för att bli sedd och om han tycker att han inte blir tillräckligt mycket sedd eller ompysslad då gör han det klart för dig genom att vifta på hela kroppen, gnälla, skälla, hoppa, buffa...

Han är en krävande och aktiv hund som verkligen vill arbeta. Han förvånar mig ständigt med att vara otroligt lättlärd. Han är en fröjd att arbeta med och den bästa vän man kan ha!

Florian älskar det mesta, han älskar mig, han älskar dig och han älskar alla andra. Han älskar att åka på hunduställningar och han älskar Agility. Han älskar att ligga i soffan och gosa och han älskar att springa brevid cykeln. Han älskar att leka med sina kompisar, men det han älskar mest av allt det är pinnar. Desto större desto bättre! Det ska helst vara en riktig stock! När han är med sin stock, då är han totalt okontaktbar... Han skäller på sin stock, biter, morrar för att stocken är för tung... När han väl fått ett bra grepp om stocken, då springer han runt med stocken samtidigt som han skäller. Fråga mig inte hur man kan skälla samtidigt som man har en stor stock i munnen, men Florian han kan han!

Florian är en svart Bearded Collie hane, född 29/4-07.

Stamtavla:

GB SE NO FI U CH Diotima Sea Wolf At Ramsgrove JW Vinstrikast i England 2004, 21CC BIR Crufts 2008 GB U CH Gillaber Drummond JW Englands ledande avelshane 06, 08 GB U CH Gillaber Tillycortie
Gillaber Cairnacay
GB U CH Natterjack Just Perfect For Diotima GB U CH Potterdale Just William
GB U CH Diotima Blue Kisses to Natterjack
SE U CH Farmarens Zweet Zamantha S FI U CH Farmarens Loyal Friend CIB SE NO DK FI U CH KBHV-98, FINV-99 NV-99 NORDV-99 Farmarens High Commission
CIB SE NO DK FI U CH SV-92, 93 NORDV-97 NV-98 Farmarens Evening Eureka
vinstrikast 1992, 1993 veteran 1998
GB CIB SE FI N DK U CH NORDV-04 VWW-10 Farmarens Real Diamond Vinstrikaste 2004 NORD U CH NORDV-97 Potterdale Exellence
vinstrikast 1994, 1995
CIB SE NO FI DK U CH SV-00 Farmarens Happy Returns vinstrikast 1997

 
2011-05-20
07:05:48

Mot Hässleholm!
Godmorgon alla glada!

Snart sitter mamma, Linnéa och jag i en bil ner till Hässleholm för att på lördag visa på den Nordskånska kennelklubbens internationella utställning för domaren Filip Jonsson och på söndag visar vi hund på Bearded Collie specialen för rasspecialisten Janet Lewis, kennel Potterdale. Jag ska visa både Florian och Svea, Cleo får stanna hemma :)

Vi har en lång bilresa framför oss... Vi har planerat att stanna i Vingåker för att shoppa lite kläder så vi har bestämt att vi ska åka i god tid. Desto mer tid, desto mer shopping ;)

Men nu måste jag äta frukost och packa det sista men även städa... Hundarna har lyckats välta matskålen så det ligger mat i hela köket och hallen, hur lyckas dem?


Mamma och Linnéa kommer runt 8 så det får bli att sätta fart!


Ps. Har några tidsinställda inlägg som kommer upp under helgen, sen får ni full uppdatering med bilder och resultat så fort jag får tillgång till en dator.2011-05-19
13:00:00

CIB SE NO FI EE U CH Farmarens True Spirit "Cleo"

Prinsessan Cleo är precis allt vad en prinsessa ska vara. Hon är lite extra fin i kanten, ska ha bästa sovplatsen, sitta närmast matte och utnyttjar alla som kommer innanför dörren. Antingen så vill hon ha något att äta så då sätter hon sig så fint och plockar fram sin tigga blick som ingen kan motstå. Eller så vill hon bli klappad så då smyger hon försiktigt ner sitt huvud i någons famn och puffar lite på armen.

Men Cleo är inte alltid så fin i kanten, speciellt inte när vi är ute och går. Katter är nämligen det bästa Cleo vet, så fort hon får syn på en katt då ska det skällas och hon börjar studsa som en gummiboll. Upp och ner, upp och ner... Men det som Cleo nog tycker om ännu lite bättre, det är att rulla sig! Helst i något riktigt mysigt så som lera eller värsta scenariot bajs...

Cleo har också den här otrolig förmågan att kunna stänga av hörseln. Helt plötsligt så hör hon ingenting, som när vi är på promenad då kan Cleo gärna strosa iväg en bra bit från oss andra och hon tänker inte komma tillbaka förrän hon är klar... Men så fort det är något på gång i köket, jaa då funkar hörseln alldels prima.

Cleo är en sandfärgad, Bearded Collie tik född 10/6-01.

Meriter:

Utställning: CIB SE NO FI EE U CH

Godkänt vallanlagsprov

SBCs allroundplakett brons


Stamtavla:

CIB SE NO DK FI U CH WW-98 FINV-98 SV-98 -99 -02 Alistair´s Lonesome Cowboy
vinstrikast 1998 2002
CIB NORD U CH NO V95 Alistair´s Ironside CIB NORD U CH SE V-95 Potterdale Illusion
SE NO U CH Woolpack´s Zweet Corn
CIB NORD U CH NO V-96 EUW-97 KBHV-97 SE V-99 Alistair´s Give It Hot SE NO U CH Chriscaro Cagney
CIB SE NO U CH SE V-91 Magicbrook Pretty Maid
CIB SE NO FI DK U CH SE V-00 Farmarens Happy Returns
vinstrikast 1997
GB CH Potterdale Conclusion Potterdale Anderson At Ramsgrove
GB CH Blumberg Hadriana Of Potterdale
CIB SE NO U CH NO V-94 Farmarens Yabba-Dabba-Dii vinstrikaste veteran 1997 helsyster med vinstrikast 1989, 1990. CIB NORD U CH Farmarens Black Nightcap Nickolaij vinstrikast 1988, 1991
CIB SE NO U CH Farmarens Black Rio Rhumba kullsyster med vinstrikast 1984, 1986

 

 

 

 


2011-05-19
12:10:01

Badning på schemat!
På med stövlarna, in i duschen och bada hundar. För nu gör vi oss ordning för Hässleholmsutställningen! Svea är först in!


2011-05-19
11:27:07

Mathilda Sandberg

Mitt namn är Mathilda Sandberg, född 1991, bor i en lägenhet i centrala Gävle med min pojkvän Sonny och våra tre hundar Florian, Cleo och Svea. Jag utbildar mig till Ekonomiingenjör på Högskolan i Gävle och en stor del av min fritid tillbringas tillsammans med hundarna. Jag har alltid haft ett stort hundintresse och man kan nog säga att jag är mer eller mindre född i valplådan.

Min mormor, Maine Lundell har alltid haft ett stort  hundintresse och hon har fött upp Bearded Collies sedan 1965 och Norwich Terrier sedan 1986 under kennel namnet Farmarens. Min mamma, Charlott Sandberg och min moster, Ulrica Göransson delar mormors hundintresse och dem driver idag tillsammans Farmarens kennel. Därför är jag och min lillasyster Linnéa Sandberg den tredje generationen som är aktiv inom kenneln.

Mamma har alltid tagit med mig och min lillasyster på hundutställningar och det var det bästa vi visste. Om det var någon helg som hon åkt ensam, ja då hade hon två tjuriga ungar när hon kom hem...

Min första debut i Barn med Hund var på en Bearded Collie special i Varberg då var jag 5 år gammal. Och det hade jag verkligen tjatat till mig... Mamma som tyckte att jag var lite för liten gav till slut upp och lät mig gå in med världens snällaste tik Farmarens Evening Eureka "Ella". Jag är tveksam till om jag ens kunde se över hunden, men jag visste hur man skulle göra. Ett stadigt grepp i huvudet, flytta ben och sen springa runt i ringen.

I dem spåren har det gått, jag och min lillasyster fick snart börja hjälpa till att visa i uppfödargrupper och när vi växte ur barn med hund började vi istället tävla i Junior Handling.

Min första Junior Handling tävling var på Lilla Stockholm för domaren Cindy Pettersson och jag tävlade med vår staffordshire bullterrier tik "Siri" Sunstaffs Oh so smart.

Höjdpunkterna under min Junior Handling karriär:
2006 var året som min handling karriär tog riktig fart. Jag tävlade då med min första alldeles egna hund "Monty" Memorylanes A Place in The Sun. De året blev vi 3a på listan över vinstrikaste Junior Handler i Sverige. Det ledde till att jag kvalade till Sveriges landslag och fick åka till Norge och de Nordiska mästerskapen i Junior Handling. Jag blev tilldelad att visa en normalstor långhårs tax och det gick så bra att det svenska laget vann guld. Samma år vann jag och Monty även Ungdoms-SM vilket leder till att jag fick äran att representera Sverige på Europa Vinnarutställningen i Zagreb, Kroatien.

År 2008 blev jag 4a på listan över vinstrikaste Junior Handler i Sverige och blev uttagen till att delta i Sveriges landslag. Denna gång arrangerade Danmark de Nordiska mästerskapen i Junior Handling och jag blev tilldelad en Siberian Huskey. Det gick så bra att laget vann guld och jag vann den individuella tävlingen och titeln Nordisk Mästare 2008. Det blev den bästa tänkbara avslutningen på min Junior Handling karriär.

Nu när jag vuxit ur tävlingen har jag under våren 2011 utbildat mig inom Junior Handling och är nu examinerad Junior Handling domare. Jag är utbildad ringsekreterare och jobbar på de utställningar då jag själv inte visar hund. Jag har dömt några inofficiella utställningar och internationella Junior Handling tävlingar. Jag är just nu aktiv och är ledare på utställningsträningarna här i Gävle men även i Sandviken. Jag försöker även starta upp en träningsgrupp för både blivade och aktiva tävlande Junior Handlers.

Till vardags älskar jag och hundarna att gå på långa promenader i skogen eller längs någon äng. Någon gång i veckan brukar vi också ta en cykeltur tillsammans. Hundarna älskar att springa brevid cykeln!

Titt som tätt brukar vi även gå några viltspår och valla får.

Vi tillbringar också mycket tid på agility och rallylydnadsplanen där vi mest tränar för att det är roligt, men vem vet? Någon gång vågar vi kanske även tävla :)


 


2011-05-13
21:38:15

Hej och välkommen till min blogg!

Nu ska jag testa på att blogga och den här bloggen kommer att handla om mitt liv med mina tre underbara hundar Cleo, Florian och Svea. Kika in på presentationen för mer information!