Mathildas Hundar

2011-06-05
11:53:00

Renras eller blandras?

Jag är för renraser och helt emot blandraser eftersom att jag inte ser någon fördel överhuvudtaget med att ha en blandras istället för en renrasig hund. SKK arbetar för sundhundavel och de flesta uppfödarna är seriösa i sin avel och jobbar verkligen för rasens allra bästa. SKK har tagit fram RAS (Rasspecifika avelsstrategier) som är handlingsplaner för aveln hos en specifik ras. Där rasens starka och svaga sidor är påpekade och som uppfödarna skall ta i åtanke innan de avlar på sin hund.

Genom att blanda raser med varandra blandas alla rasers starka och svaga sidor till en individ. Det är svårt att veta vilka egenskaper hunden kommer att ärva från sina föräldrar därför är det svårt som uppfödare att avla i flera led än ett då man inte vet vad som bör hållas i åtanke. Det är svårt att veta varifrån hundens dåliga mentalitet kommer ifrån eller varifrån hundens hudproblem kommer ifrån. Desto fler raser en blandras har i sig, desto svårare är det att förutspå vilka egenskaper din hund kommer att få.

Var ras är skapad för att uppfylla ett syfte. En herde behövde en hund som kunde samla hans får och utifrån det har man under flera mänskliga livstider har det pågått ett nogrannt avelsarbete för att få den optimala hunden. Individer som är svaga kandidater och har egenskaper som man ej önskar har genast tagits ur aveln.

Jag ser inte att det finns något mål för att uppfylla ett syfte inom blandras avlen, förutom att få fram en annorlunda ras med häftiga färger. Jag tycker att det inte känns som ett seriöst avelsarbete. Blanda hundar med olika arbetsuppgifter och temperament blir inte alltid lyckat. En chihuahua i en rottweilers kropp skulle vara en farlig hund.

Genom att köpa en hund stödjer du hundens uppfödare, det är en utav anledningarna till varför det är så viktigt att tänka igenom sitt hundköp ordentligt. 

Läs mer om SKKs arbete för sundhundavel på deras hemsida www.skk.se


Vad tycker ni? Är ni för eller emot blandraser?


Kommentar:
#1: Tina

Renras såklart!!!!!

2011-06-06 @ 21:21:25
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: