Mathildas Hundar

2011-11-10
12:58:00

Dag 3 - Berätta om din hunds ras
Mina hundar är av rasen Bearded Collie som är en av Storbrittaniens äldsta vallhundsraser. Beardisen drev boskap från det Skotska höglandet till södra Skottland eller England där boskapen såldes på marknader. Hundarna skickades upp i bergen där de, ivrigt skällande, satt boskapen i rörelse. Färden kunde ta flera veckor och när boskapen var såld fick hundarna oftast ta sig hem på eget bevåg.

Att Bearded Collien är en vallhund säger mycket om rasen. Den är alert och älskar att arbeta. Det är en aktiv ras som kräver motion i form av rejäla promenader och den vill gärna springa lös och leka tillsammans med andra hundar. Om den inte får tillräckligt med aktivitet kommer den med all säkerhet bli väldigt jobbig att leva med.

Det är en lättlärd hund vilket är en fördel för de som vill träna sin hund inom någon specifik gren. Men man måste också ha i åtanke att en lättlärd hund även har lätt att ta till sig olater. 

Det är en glad hund som älskar allt och alla. Den hälsar ofta väldigt glatt på folk och hoppar gärna upp för att pussas. Den tror gott om alla så den är inte den bästa vakthunden. De kan dock skälla när de hör någon utanför, men oavsett om personen är känd eller okänd så hälsar Beardisen alltid vänligt.

Beardisen är väldigt sällskaplig och vill gärna att alla är tillsammans. Det spelar ingen roll vad ni hittar på så länge ni är tillsammans. Den fungerar bra att ha lös då den hellre stannar med sin ägare än att jaga.

Beardisens långa päls drar med sig både sand och grus efter promenaden vilket gör att beardis ägaren bör ha en välfungerade dammsugare.

Det finns helt klart andra raser som är lättare att ha, men än charmigare hund än Bearded Collien är svår att hitta!

Har ni funderingar om rasen så svarar jag mer än gärna!

Läs mer om Beardisen på Svenska Bearded Collie klubbenLinnéas hund Duncan på stranden

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: