Mathildas Hundar

2012-01-11
19:05:00

Dog Massage
I måndags kom en tjej som heter Mikaela hem till oss för att massera hundarna. Hon utbildar sig till hundmassör och hon har nu praktik så därför behöver hon hundar att träna på så därför masserar hon gratis.

Det var jätte intressant och lärorikt! Allt eftersom hon masserade så förklarade hon varför man bör massera sina hundar och varför hon gjorde som hon gjorde. Hon berättade massor med saker men jag ska försöka sammanfatta det jag kommer ihåg: 

Hon sa bland annat att det är viktigt att ha den kärleksfulla mysstunden med sin hund så att man bygger upp en fin kontakt och en närhet. Hunden ska njuta av att få omtanke i form av klappar och smek. Det finns tyvärr många hundar som inte har den kontakten till människor och dem går oftast inte att ta i. Våra hundar hade dock inga problem med det utan när Mikaela satt sig på golvet så kom hundarna och la huvudet i hennes knä.

Mikaela berättade också att massage är lite utav en hälsokoll. Mikaela kände på hur hundarna var musklade, om dem var stel i ryggen eller öm någonstans. Under massagen så kunde hon också känna om hundarna hade stresspunkter (knutar) eller andra knölar så som fettknölar. Hon strechade även hundarna.

Hon berättade att om hon skulle känna att hundarna är stel eller mer musklad i t.ex. den övre delen av högre ben så kunde hunden ha problem med vänster tass. Eftersom att hunden då försöker att undvika att belasta den delen.

Mikaela pratade även om så kallade akupunkturiska punkter. Om man smeker hunden på vissa punkter så har det en lugnande verkan t.ex. förbröstet. Hon berättade att om man som människa har problem med t.ex. öroninflammation så kan det hjälpa genom att man masserar lilltån. Det låter jätte konstigt men hon förklarade det väldigt bra så vi förstod hur det gick ihop. På något sätt var lilltån och örat sammankopplat genom en tråd som går genom kroppen.

Under massage så blir hundarna ofta varma eftersom att blodcirkulationen sätts igång, så om man märker att hunden börjar andas tungt så ska man låta den ta en vattenpaus. Efter massage så är dem också oftast lite slö då det är väldigt avslappande.

Men åter till hur det gick för hundarna:
Svea njöt till fulla drag under massagen och hon ville inte gärna gå därifrån. Efter massagen låg hon i mitt knä och sov :) Mikaela sa att Svea kändes väldigt mjuk och fin i kroppen och hon hittade ingenting som verkade onormalt.

Florian ville mest bli klappad på magen för det tycker han är jätte skönt! Så under massagen rullade han över till rygg mest hela tiden ;) Mikaela sa att även Florian var fin i kroppen möjligtvis att han var lite stel i bakre delen av ryggen. Men det var inget speciellt att bry sig eftersom att det är ingenting han känner av. Det kunde ha att göra med hur han är byggd, men om jag ville så kunde jag massera lite på det området.

Linnéas hund Smilla njöt också utav massagen och hon var den som var mest intressant. Linnéa har upplevt att Smilla har blivit mer begränsad i sina bakbensrörelser efter hon haft valpar. Det har inte varit något som hon har haft ont av utan det ser ut som om att hon inte utnyttjar sin anatomi så mycket som hon skulle kunna göra.

Så det första Mikaela sa när hon gick igenom Smillas rygg var att hon var stel i bakre delen av ryggen och när hon skulle massera bakdelen så berättade hon att hennes bindvävnad var väldigt stram. Jag och Linnéa satt som frågetecken, bindvävnad? Vad är det? Då fick vi berättat för oss att det är huden. Mikaela lät oss känna skillnaden på Sveas och Smillas hud. På Svea kunde man få tag i den och den kändes mjuk men på Smilla så fick man knappt ens tag i huden.

Om bindvävnaden är stram runt ljumsken och låret då stramar det ju självklart åt ännu mer när Smilla rör sig och därav har hon blivit mer begränsad i sina bakbensrörelser och sträcker inte ut lika mycket.

Mikaela berättade att tikar kan bli stel i ryggen och bindvävnaden i samband med löp men hon trodde absolut också att det kunde ha att göra med hennes dräktighet. Det är mycket som händer i tikens kropp när dem är dräktig och bland annat så kan bäckenets form ändras.

Efter att Mikaela masserat Smilla så var hon mycket mjukare och Mikaela förklarade för Linnéa hur hon själv skulle massera Smilla. Mikaela tyckte att det vore intressant att massera Smilla fler gånger för att se utvecklingen så vi har därför bokat in en till träff om någon vecka. Då ska vi två till hundar få massage.

Toppen bra att få en liten extra hälsokoll på hundarna!

Kommentar:
#1: Linda

Tror det är väldigt viktigt att friskvårda sina hundar. "Min" kiropraktor som behandlar hundarna då och då, tycker att man ska behandla tikar efter varje valpkull då detta kan slita hårt på dem. Massage är alltid bra och hundarna verkar älska det! Hoppas att Smilla återhämtar sig snabbt! :)

2012-01-12 @ 12:11:35
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: